Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR
Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR

Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR

02 ian. 2025, 07:30, 5 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an, este întrebarea tuturor cetățenilor. După ce măsurile de austeritate impuse de Guvern au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, o altă veste i-a surprins pe români. Este vorba despre datoria pe care o are țara. Iată anunțul îngrijorător făcut de BNR.

Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a făcut un anunț îngrijorător chiar în prima zi din acest an. Este vorba despre datoria externă a țării, care a crescut în ultimele luni ale anului 2024, iar situația nu va fi una bună nici în 2025. Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 444,283 miliarde lei, cea în euro la 390,471 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 94,353 miliarde echivalent lei.

BNR anunță că în ultimele 3 luni ale anului 2024, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 869,216 miliarde de lei, de la 859,9 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a crescut la 61,97 miliarde lei, de la 56,858 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 780,243 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 131,258 miliarde de lei.

De asemenea, datoria administraţiei publice centrale a ajuns, în octombrie 2024, la 908,315 miliarde de lei, în urcare de la 894,36 miliarde lei, în septembrie, din care 846,387 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administrației centrale era contractată în lei (426,41 miliarde de lei) şi în euro (385,47 miliarde de lei, echivalent). Totodată, datoria internă a administraţiei publice se cifra, în octombrie 2024, la 455,713 miliarde de lei (442,792 miliarde lei în septembrie), respectiv 26,4% din PIB (25,7% din PIB în septembrie), din care 437,945 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 17,767 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

La ce trebuie să fie atenți cei care vor să facă un credit

Estimările BNR pe un orizont de 12 luni, respectiv septembrie 2024 – septembrie 2025, indică majorări ale probabilităţii de nerambursare pe toate segmentele principale de credit, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare al Băncii Naţionale a României.

„Deşi manifestarea riscului de credit a fost limitată până în prezent, preocupările în această privinţă se menţin. În ansamblu, capacitatea sectorului real de onorare a serviciului datoriei a avut evoluţii mixte de la data ultimului Raport, însă se menţine la niveluri adecvate. Pe de-o parte, de la începutul anului 2024, calitatea portofoliului de credite acordate companiilor nefinanciare de către instituţiile de credit s-a îmbunătăţit, rata creditelor neperformante ajungând la 3,8% în septembrie 2024. Pe de altă parte, în cazul sectorului populaţiei există semne de deteriorare uşoară a calităţii activelor băncilor. Astfel, rata creditelor neperformante a ajuns la valoarea de 3,3% în septembrie 2024, de la 3,2% pe parcursul anului precedent şi de la minimul atins în iunie 2022 (2,96%).”, se spune în Raport.

BNR menţionează că, pentru anumite segmente de creditare, riscul de credit este mai ridicat, respectiv în cazul împrumuturilor acordate IMM (rata NPL – rata creditelor neperformante este 4,7% faţă de 2,2% pentru corporaţii, septembrie 2024), al expunerilor faţă de piaţa imobiliară comercială (rata NPL 4,6% faţă de 3,8% la nivelul agregat al companiilor nefinanciare), precum şi în cazul creditelor de consum acordate populaţiei (rata NPL 5,7% faţă de 3,3 la nivelul agregat al populaţiei).

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a făcut un anunț îngrijorător chiar la început de an. Datoria țării a crescut simțitor pe fundalul crizei economice care va veni. Schimbări majore vor fi și în privința creditelor bancare.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Veste extraordinară pentru cei care ţin banii în bancă! Instituţiile bancare tocmai au făcut anunţul, cine primeşte...
observatornews.ro
Porc mistreţ, văzut în parcul central din Otopeni. A fost trimis un mesaj RO-Alert
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii care primesc buletine noi din 20 mai. Ordin de la MAI
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
De ce presară grataragiii sare peste cărbuni? Trucul de care ai fi vrut să afli mai devreme
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 aprilie 2025
02 aprilie 2025