Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită, după ce magistrații de la Tribunalul Vaslui au decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu.
Dar ce se întâmplă cu averea lui Dumitru Buzatu? Tudor, fiul lui Dumitru Buzatu, și Ana Maria Obreja, fosta secretară a acestuia, sunt cei care se ocupă acum de firmele fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui.
Ce se întâmplă cu averea lui Dumitru Buzatu
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită. Magistrații de la Tribunalul Vaslui au decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu.
Dumitru Buzatu este acuzat că, în perioada 8 mai – 7 septembrie 2023, când era în funcția de președinte al Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi cerut de la un om de afaceri sume de bani reprezentând 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro, sumă care reprezenta un contract pentru repararea unui drum județean.
Oamenii legii i-au organizat un flagrant în urma căruia s-au descoperit 1,25 milioane lei, bani aflați în portbagajul mașinii sale.
Ce s-a ales de firmele familiei Buzatu
Dumitru Buzatu are o afacere în domeniul agriculturii. Acesta a înființat firma SC Acip Perla SRL în 2018, iar obiectul ei de activitate este „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”.
Dumitru Buzatu este singurul acționar, iar administrator e Ana Maria Obreja, secretara sa de la CJ Vaslui, care a fost și ea audiată în dosar. Firma a mers mult în jos în 2023, când Buzatu a fost arestat preventiv. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, Acip Perla SRL a bifat anul trecut un profit net de 37.706 lei, la o cifră de afaceri de 590.377 lei. Asta în timp ce în 2022, firma a avut un profit de aproape două ori mai mare, 75.000 de lei, deși cifra de afaceri a fost mai mică, de 342.994 lei. Anul 2020 a fost cea mai bună perioadă a firmei, când a înregistrat un profit net de 88.867 lei.
În anul 2023, firma a adunat datorii record, având restanțe de 2.110.149 lei. În iulie 2023, firma lui Dumitru Buzatu a parafat un contract de ipotecă mobiliară, creditor fiind Deutsche Leasing Romania IFN SA, iar suma împrumutată a fost de 159.497,49 euro.
Aceasta nu este singura afacere deținută de familia Buzatu. Fiul fostului președinte al CJ Vaslui, Tudor, este asociat în firma Sungreenpark SRL, înființată în 2022, care are ca obiect de activitate “producția de energie electrică”. El și-a dat demisia din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului după ce tatăl lui a fost prins în flagrant.
Nici firma lui Tudor Buzatu nu merge foarte bine. În 2022 nu a avut activitate și a raportat o cifră de afaceri 0, un profit net negativ de 36.361 lei și datorii de 39.100 lei. În 2023, pierderea firmei a fost de 8.802 lei, mai mică decât cea consemnată în anul precedent, în timp ce datoriile au scăzut la 3.700 lei. Tudor Buzatu deține 50 de acțiuni la Sungreenpark SRL, valoarea acestora fiind de 50.000 lei.
Așadar, după ce fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui a ajuns pe mâinile anchetatorilor, averea lui Dumitru Buzatu a avut de suferit, afacerile şi firmele deținute de acesta, de fiul său sau de fosta secretara sa de la CJ Vaslui nemergând foarte bine.
Politicienii ministri, primari, presedinti de CJ, sunt pasionati de lucrarile de drumuri si strazi. Invata despre mixturi asfaltice, criblura, agregate de rau. Evalueaza preturile materialelor folosite. Au invatat trucurile regilor asfaltului: pietris de rau in loc de piatra concasată de munte, straturi turnate mai subtiri ca in proiecte, bitum ieftin. Stiu ce si cat sa ceara de la constructori.
Lasati omu’ in pace sa si rontaie linistit furaciunile