Prima pagină » National » Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale pentru pensionari după majorarea pensiilor
Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale pentru pensionari după majorarea pensiilor

Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale pentru pensionari după majorarea pensiilor

02 sept. 2024, 13:54,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Guvernul a aprobat, luni, o ordonanță de urgență care menține ajutoarele sociale pentru pensionarii cu venituri mici, beneficiari de tichete pentru alimente sau mese calde, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire, chiar și după creșterea pensiilor de la 1 septembrie.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că această ordonanță ajustează pragurile de venit pentru ca pensionarii să continue să beneficieze de aceste forme de sprijin în urma majorării pensiilor.

Ajutoarele sociale pentru pensionari se vor menține și după majorarea pensiilor

Pentru cei care primesc tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, pragul de venit a fost majorat de la 2.000 la 2.210 lei. Astfel, numărul total al beneficiarilor de tichete în valoare de 250 de lei, distribuite o dată la două luni, va rămâne neschimbat față de luna august, adică 1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale.

De asemenea, Guvernul a ridicat plafonul de venit pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, de la 1.830 la 2.020 de lei pe lună. În acest fel, mai mult de 2.350.000 de pensionari vor putea beneficia de program, fără a se ține cont de alte venituri suplimentare în afara pensiilor și indemnizațiilor sociale.

În ceea ce privește ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie, acestea vor continua să fie acordate tuturor celor care au beneficiat de ele anterior, fără a se lua în calcul creșterea pensiilor. Pentru a obține aceste ajutoare, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Măsura se va aplica între 1 septembrie 2024 și 15 octombrie 2025.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat înainte de ședința de guvern că aceste ajustări sunt menite să asigure continuitatea ajutoarelor sociale pentru pensionarii cu pensii mici, chiar și după recalculare.

„Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obţinute de aceştia pentru ca, şi după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, premierul a clarificat că veniturile rezultate în urma recalculării pensiilor nu vor fi considerate la stabilirea drepturilor pentru ajutorul de încălzire, astfel încât pensionarii să poată primi în continuare acest sprijin pe baza talonului de pensie anterior recalculării.

Într-un comunicat anterior, PSD a afirmat că premierul a identificat soluțiile pentru ca pensionarii cu venituri mici să beneficieze de protecție socială continuă, în contextul creșterii pensiilor, astfel încât aceștia să își păstreze puterea de cumpărare și nivelul de trai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024