Prima pagină » Economic Local » Ce se întâmplă cu afacerile din Iași? Statisticile arată că antreprenorii trec printr-o perioadă dificilă
Ce se întâmplă cu afacerile din Iași? Statisticile arată că antreprenorii trec printr-o perioadă dificilă

Ce se întâmplă cu afacerile din Iași? Statisticile arată că antreprenorii trec printr-o perioadă dificilă

10 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Statisticile arată că antreprenorii din Iași trec printr-o perioadă dificilă. Tot mai mulți oameni de afaceri se pregătesc să pună lacătul pe business, să intre în insolvență sau faliment. În primele 6 luni din 2024 a explodat numărul firmelor dizolvate, radiate sau suspendate, din Iași

Activitatea economică a firmelor din Iași a fost afectată în ultimele luni, arată statisticile Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC). Creșterea numărului de firme dizolvate, radiate sau a căror activitate a fost suspendată reflectă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri din Iași. Antreprenorii se tem că de data asta se va îndeplini cel mai negru scenariu: vor intra în insolvență sau faliment. Afacerile din domeniul HoReCa sunt afectate de modificările legislative și economice din ultimul an.

„Când guvernanții vor să mai ia niște taxe și impozite, unde se uită? La cei din HoReCa! Noi abia ne-am revenit după pandemie, dar tot noi suntem oaia neagră a mediului de afaceri. În această situație, nu mai facem față tuturor capriciilor guvernanților și plecăm acasă sau facem altceva”, spune Iustin, proprietarul unei mici cafenele din Iași.

Statisticile arată că antreprenorii din Iași trec printr-o perioadă dificilă

Datele statistice ale ONRC arată că în perioada ianuarie-iunie 2024 au fost dizolvate 852 de firme din Iași, cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost dizolvate 628 de firme. Numărul dizolvărilor a crescut în 2021, imediat după pandemie. Statisticile au arătat că în următorii doi ani situația s-a mai așezat, însă, în perioada 2023-2024, a explodat numărul dizolvărilor din Iași. Asta s-a întâmplat după ce s-au înăsprit legile pentru mediul de afaceri, efectele inflației sau noile modificări fiscale afectând antreprenorii. Antreprenorii nu au mai putut face față cheltuielilor foarte mari și au fost nevoiți să reducă din personal sau din alte zone ale afacerii. Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele 6 luni din acest an activau în comerț și servicii, respectiv în HoReCa sau construcții.

Ieșenii nu mai vor să fie antreprenori și nu mai deschid firme noi

Datele statistice ale Registrului Comerțului Iași arată că a crescut și numărul firmelor suspendate în primele 6 luni din 2024, nu doar al firmelor dizolvate. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2024 au fost suspendate 467 de firme, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2024, când au fost suspendate 327 de firme. În perioada analizată au fost radiate 1.568 de firme, iar în primele 6 luni din 2023 au fost radiate 1.216 firme.

O societate comercială trece mai întâi prin etapa de dizolvare sau lichidare, apoi urmează radierea din Registrul Comerțului, deci firma nu mai există. Faptul că antreprenorii sunt reticenți în ceea ce privește extinderea afacerilor sau înființarea unora noi, se observă tot în statistice. Numărul firmelor nou înmatriculate în Iași a scăzut în primele 6 luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, în perioada ianuarie-iunie 2024 s-au înmatriculat 2.687 de firme noi, iar în aceeași perioadă din 2023, un număr de 2.949 de firme noi. Aceeași situație dezastruoasă privind înmatriculările de firme noi din Iași a fost și în 2023.

Cresc taxele și impozitele din anul 2025

În România și-au suspendat activitatea, în prima jumătate a acestui an, un număr de 10.412 firme (cu 31% mai mult decât în primul semestru din 2023), iar numărul firmelor dizolvate a crescut cu 15,5%, iar cel al firmelor radiate cu peste 34%. Antreprenorii din Iași speră că nu vor crește taxele și impozitele, așa cum preconizează specialiștii. Cătălin Mihalache, proprietarul Fermador, este optimist cu privire la anul 2025.

„Noi avem un an bun, comparativ cu anul precedent. Dacă vorbim de taxele și impozitele despre care se vorbește că se vor aplica de anul viitor, nu aș fi chiar așa de pesimist. Se vor pune taxe mai mari pe proprietate, ceea ce cred că este normal”, susține producătorul de carne de pui.

Taxele şi impozitele pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, vor creşte în 2025 după intrarea în vigoare a prevederilor stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022, care schimbă esenţial modul de calcul al acestor taxe. Statisticile arată că antreprenorii din Iași trec printr-o perioadă dificilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024