Prima pagină » Sanatate » Ce se întâmplă când ai HDL colesterol mic? Iată ce rol are și care sunt valorile recomandate

Ce se întâmplă când ai HDL colesterol mic? Iată ce rol are și care sunt valorile recomandate

10 feb. 2025, 14:10,
Redacția BZI în Sanatate

Un nivel mic al colesterolului HDL poate crește riscul de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral. Valoarea colesterolului ne îngrijorează pe toți pentru că am auzit despre acesta că este supranumit și „ucigașul tăcut”. Și totuși, fără colesterol nu am putea trăi pentru că el este esențial pentru sănătate.

Colesterolul HDL este cunoscut drept „colesterol bun”, întrucât are rolul de a epura excesul de colesterol, în vederea utilizării acestui compus pentru biosinteza a altor molecule. În astfel de condiții, persoanele care au HDL colesterol scăzut sunt mult mai predispuse în a avea un exces de colesterol în sânge, respectiv un risc mai mare de ateroscleroză și diferite tipuri de complicații cardiovasculare.

Ce se întâmplă când ai HDL colesterol mic

Un nivel scăzut al colesterolului bun HDL accelerează dezvoltarea aterosclerozei, din cauza deprecierii eliminării colesterolului rău LDL și, cel mai probabil, din cauza absenței altor efecte protectoare ale colesterolului HDL.

HDL colesterol este cel care îndepărtează colesterolul rău din corp, prin ficat. Acest colesterol bun poate, prin urmare, să prevină depunerile de plăci ateromatoase, protejează arterele și protejează împotriva aterosclerozei.

Persoanele cu un nivel scăzut al colesterolului HDL, cu excepția acelor pacienți care au un sindrom ce indică o deficiență, nu au simptome specifice. Chiar și așa, este posibil ca aceste persoane să aibă antecedente medicale de aterocleroză prematură, precum și un istoric medical solid de boală arterială coronariană, adică cardiopatie ischemică, de boală arterială periferică sau de alte afecțiuni de acest fel.

Unele cercetări detaliază ce efecte negative poate avea un nivel scăzut al HDL-colesterolului. Valorile mai mici ale HDL colesterolului au fost asociate cu un risc mai mare de deces de pe urma unor cauze cardiovasculare. Totodată, a existat și un risc mai mare de deces de pe urma cancerului și a altor cauze, în comparație cu persoanele care aveau valori medii ale colesterolului HDL.

Așadar, efectele negative ale valorilor scăzute ale colesterolului HDL, pe termen lung, sunt: un risc mai mare de boală cardiovasculară și de anumite evenimente cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică). Atenție, însă, nici un HDL exagerat de mare nu este bun, deoarece poate avea aceleași efecte negative.

Tratament medicamentos pentru colesterol

Uneori, modificările pe care pacientul le face în stilul de viață nu sunt suficiente pentru a crește valorile mici ale colesterolului HDL, mai ales dacă persoana este diagnosticată cu hipercolesterolemie familială (o boală genetică).

Este posibil ca pacientul să aibă nevoie de un medicament sau de mai multe medicamente care să îi reducă nivelul colesterolului LDL, ca de exemplu:  statine, pentru a ajuta ficatul să elimine colesterolul rău; sechestranți ai acizilor biliari, pentru a ajuta organismul să folosească acea cantitate suplimentară de colesterol pentru a produce acizi biliari; inhibitori selectivi ai absorbției colesterolului, folosiți pentru a împiedica intestinul subțire să absoarbă colesterolul rău și să îl elibereze în fluxul sangvin al pacientului; medicamente injectabile care fac ca ficatul să absoarbă mai mult colesterol LDL.

Valorile colesterolului bun sunt uneori îmbunătățite cu ajutorul medicamentelor folosite pentru a scădea nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor, cum ar fi niacina (sau vitamina B3) pe bază de prescripție medicală sau fibrații.

Deși unele medicamente folosite pentru scăderea colesterolului rău pot crește valoarea colesterolului bun, aceste substanțe nu sunt, de obicei, prescrise pe baza valorii HDL-colesterolului. Prin urmare, nivelul mic al colesterolului HDL nu este, de obicei, o țintă pentru tratamentul pe baza anumitor medicamente.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
observatornews.ro
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alocațiile și indemnizațiile în iunie. Calendarul plăților
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Locul în care să pui routerul ca să ai semnal Wi-Fi mai bun în toată casa. Nu-l ține niciodată lângă aceste obiecte
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`