Ce se întâmplă când ai feritina mică. Aproape jumătate dintre femeile tinere au lipsă de fier

Ce se întâmplă când ai feritina mică. Aproape jumătate dintre femeile tinere au lipsă de fier

01 sept. 2023, 16:01,
BZI.ro, în Sanatate

Cercetări recente arată că aproape 40 de procente dintre adolescente și femeile tinere au un nivel scăzut dintr-un mineral necesar pentru producerea globulelor roșii. Feritina este o proteină prezentă în diverse organe, cum ar fi rinichii, ficatul, mușchii scheletici și splină. Se găsește și în sânge, însă în cantități mult mai mici. Ea îndeplinește un rol esențial în procesul de stocare a fierului în organism. Când ai feritina mică se poate întâmplă ca aceasta să vina la pachet cu oboseală, tulburări de concentrare și gândire încețoșată în 1 din 4 cazuri, conform unui studiu recent. Cercetătorii de la University of Michigan Medical School au analizat datele mai multor adolescente și femei cu vârsta între 12 și 21 de ani (colectate de-a lungul a 20 de ani) și au descoperit că 6 la sută dintre participanții la sondaj aveau anemie feriprivă.

Ce se întâmplă când ai feritina mică?

Adesea tinerele nu constientizează că ceea ce simt este un semn al deficitului de fier, deoarece simptomele pot fi subtile și pot fi cauzate de alte probleme, precum este și somnul neodihnitor. Simptomele deficitului de fier includ oboseală, extremități reci, căderea părului, unghii fragile, probleme de concentrare, performanță atletică redusă, respirație dificilă la efort, pofta de alimente nesănătoase, dureri de cap, amețeli, tulburări de somn.

Menstruația este unul dintre factorii de risc, deși un sfert dintre fetele la care această perioadă încă nu a debutat, au fost diagnosticate cu deficiență de fier. Femeile și fetele pierd mult fier atunci când au menstruații abundente, dar chiar și atunci când sângerarea este într-o limită normală, rezervele de fier din organism pot fi epuizate. Cei cu nivel de feritină mică rămân adesea nediagnosticati deoarece medicii testează în mod uzual doar pentru anemie, în loc de nivelul de feritină, o proteină din sânge care conține fier și este un marker al fierului stocat în organism. Fierul pe care îl luăm în fiecare zi merge într-un “cont curent”, unde este folosit pentru a produce noi celule sanguine și alte lucruri care au nevoie de fier. Dacă mai rămâne ceva, merge în contul de economii.

Multe dintre simptomele pe care le experimentează tinerele sunt legate de impactul deficitului de fier asupra hemoglobinei, o proteină din sânge. Fierul este ingredientul cheie al hemoglobinei, iar celulele roșii sunt practic pungi de hemoglobină care transportă oxigenul la țesuturi. Atunci când nu există suficient fier, se produc mai puține celule roșii, de aceea apar simptome precum amețeli, dureri de cap, respirație scurtă și oboseală. Există consecințe semnificative, în special la vârsta adolescenței, unde oboseala și lipsa de concentrare pot duce la rezultate școlare slabe. Multe femei și fete cu sângerări abundente în perioada menstruală (pe care experții le consideră o consecință a nivelului extrem de scăzut de feritină) nu știu că așa ceva nu este normal din cauza stigmatului și a disconfortului de a vorbi despre acest lucru.

Când poate fi considerată menstruația abundentă și cum poate fi crescută absorbția de fier

Este greu de trasat o linie exactă. Dar, dacă îți schimbi absorbantul sau tampoanele mai des de între 4 și 6 ore sau dacă trebuie să dormi pe un prosop sau să folosești absorbante de noapte și lenjerie specială în această perioadă, atunci o poți considera abundentă. Există mai multe modalități de a menține rezervele de fier la un nivel sănătos. Este recomandat să introduceți în dietă legume cu frunze verzi și carne. Chiar și gătitul într-o tigaie de fontă poate crește conținutul de fier din alimente. Dacă tot nu reușești să obții suficient fier doar din dietă, atunci suplimentele sunt indicate. Alte alimente bogate în fier sunt ouăle, fructele de mare (cum ar fi tonul sau sardinele), tofu și fasolea.

Studiile au arătat că o capsulă de supliment de fier la fiecare două zile are efecte benefice pentru cei cu deficiență ușoară de fier și anemie. Suplimentele pot provoca constipație și uneori diaree. Unele persoane experimentează greață, motiv pentru care este important să le iei în timp ce mănânci. O capsulă luată de 3 ori pe săptămână în loc de zilnic duce la mai puține efecte secundare, cum ar fi dureri abdominale sau gust neplăcut în gură. Nu luați suplimentele împreună cu alimente bogate în calciu, deoarece calciul poate bloca absorbția fierului. Poți crește cantitatea de fier absorbită luând suplimentele cu o cană de suc de portocale. Când ai feritina mică se poate întâmpla ca aceasta să vina la pachet cu oboseală, tulburări de concentrare și gândire încețoșată în 1 din 4 cazuri.

Comentarii
  • Se vede că e un articol scris de un pensat.
    Bah, femeile tinere au mare lipsă de p*la. Intarita. Cu fier sau whatever. Fix din cauza penaților nu au parte de ce le place. O ascundeți sub preș, cu lipsa de fier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *