Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se împarte la parastas de 6 luni: Ce reguli trebuie să respecți potrivit tradiției!

Ce se împarte la parastas de 6 luni: Ce reguli trebuie să respecți potrivit tradiției!

13 oct. 2021, 14:47, 1 ,
în Stiri si curiozitati

În tradiția Bisericii Ortodoxe, persoanele dragi trecute în neființă se pomenesc prin slujbe cu rugăciuni. La parastasul care se face de 6 luni, orice credincios trebuie să știe ce se împarte pentru a respecta tradiția.

Cei apropiați persoanei decedate trebuie să-l pomenească pururi și să se roage pentru odihna și iertarea păcatelor acesteia.

bucate de la o slujba de pomenire

Ce este parastasul

Cuvântul parastas provine din greacă, unde „parastasis“ înseamnă a sta în rând cu cineva sau alături de cineva și reprezintă rugăciunea pe care o fac cei apropiați către Dumnezeu pentru sufletul celui care a trecut în lumea celor drepți.

Parastasele sunt asemănătoare cu spovedaniile, slujba ținându-se de obicei la mormântul persoanei trecute în neființă. În cazul în care se pomenesc mai multe persoane trecute în lumea cealaltă sau dacă mormântul este mult prea departe, slujba de parastas are loc în biserică.

Parastasul se ține în ziua a treia de la moarte, care de obicei este și ziua dedicată înmormântării, ziua a noua de la moarte, apoi la 40 de zile, la 3, 6 și 9 luni.

persoane care participa la un parastas

La un 1 an de la decesul persoanei dragi se face din nou pomenirea. Pe urmă, tradiția se păstrează din an în an până când se împlinesc 7 ani de la moarte.

Potrivit celor sfinte, în momentul trecerii la Domnul, acesta roagă „pe toţi şi cu stăruinţă cer vouă să vă rugaţi neîncetat lui Hristos-Dumnezeu pentru mine, ca să nu fiu rânduit, după păcatele mele, la locul de pedeapsă, ci să mă aşeze unde este lumina vieţii.“

Tocmai de aceea, cei vii trebuie să-i pomenească pe cei dragi trecuți în neființă, iar slujba care se face pentru adormiți se numește parastas.

Ce se împarte la parastas de 6 luni: Cum se face pomenirea persoanei trecute în neființă

Pomenirea morților la 6 luni se face în urma slujbelor ținute de preot. După ce mâncarea a fost sfințită, mormântul vizitat și preotul a urmat toate tradițiile necesare, poate să aibă loc pomana, unde rudele și cei apropiați primesc mâncare, vin și lumânări de la rudele apropiate decedatului, pentru a pomenii persoana adormită.

În condițiile actuale de pandemie de COVID-19 să existe anumite condiții impuse ce trebuie respectate. Tocmai de aceea, înainte de a face un parastas, să vorbiți cu preotul pentru a ști ce și cum să pregătiți.

Mâncarea care este dată de pomană trebuie sfințită de către preot, apoi oferită individual, fără să se organizeze o masă mare.

De la un parastas nu trebuie să lipsească, potrivit tradiției, coliva, vinul, prescurile, colacii, prosoapele și lumânările. Pe lângă acestea persoanele apropiate celui decedat pot să dea de pomană alimente sau obiecte.

bucate de la o slujba de pomenire

Ce se dă la parastas de un an și ce se împarte la un parastas de 7 ani

Atunci când apelați la preotul care va oficia slujba de parastas, acesta vă va spune care este lista celor trebuincioase, ținând cont de tradițiile zonei, dar și de eventuale restricții cauzate de COVID-19.

La fel ca parastasul de 6 luni, la cel de 1 an și de 7 ani se împarte colivă, vin, prescuri, colaci, prosoapele și lumânări. Pe lângă acestea rudele celui trecut în lumea celor drepți pot să dea de pomană alimente sau obiecte.

În urma parastasului care are loc la 1 an de la deces, tradiția spune că, deși cel trecut în neființă va fi mereu prezent în suflet, se poate renunța la doliu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`