În acest articol vei afla ce se dă de pomană de Florii pentru cei care nu mai sunt printre noi. Sâmbătă Floriilor sau Sâmbăta lui Lazăr, așa cum mai este cunoscută marea sărbătoare, are o însemnătate importantă pentru creștinii ortodocși.
Ce se dă de pomană de Florii
Sâmbăta Floriilor este cunoscută în popor și sub denumirea de Moșii de Florii sau de Sâmbăta lui Lazăr, iar gospodinele se pregătesc intens pentru această zi în care se dă de pomană pentru cei adormiți. În continuare îți prezentăm ce este primit să dai de pomană pe 27 aprilie pentru cei care nu mai sunt printre noi!
Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile care se transmit din generație în generație, ținând cont de câteva aspecte generale care au rămas neschimbate în pofida trecerii timpului. În această mare zi cu o deosebită importanță religioasă, gospodinele împart alimente în semn de comemorare a celor care și-au pierdut viața.
În calendarul ortodox, Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii este ultima sâmbătă în care mai poate avea loc pomenirea celor adormiți înainte de Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos. În dimineața acestei zile, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a duce pachete cu alimente de post cu scopul de a le da de pomană celor nevoiași. În general, potrivit bătrânilor, în Sâmbătă Floriilor se oferă neapărat următoarele alimente: fructe, legume, colaci de post, sarmale de post, colivă.
Prăjiturile, de asemenea, sunt alimente foarte des întâlnite în pachetele de pomană, dar este esențial să verificați atunci când le cumpărați dacă sunt făcute cu ouă, lapte sau alte produse interzise în perioada postului. Lumânările de asemenea ar trebui să fie nelipsite din pachetele de pomană date de Moșii de Florii. Ele simbolizează aducerea luminii și căldurii în lumea de dincolo pentru a încuraja și însoți sufletele celor care au plecat de printre noi.
De cele mai multe, ori gospodinele aleg să împartă pachetele de pomană atât în rândul vecinilor, la biserică, cât și în cimitire. Datul de pomană este un gest care dă dovadă de iubire, respect față de cei care au plecat din această lume, și, bineînțeles prin care se păstrează o legătură strânsă cu aceștia.
Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate la această sărbătoare
Duminica Floriilor marchează Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin. Mântuitorul a fost întâmpinat cu flori și aclamat ca un adevărat împărat: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului”. Floriile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat ca împărat. În ziua de Florii, preoții oficiază o liturghie diferită de liturghiile celebrate în celelalte duminici de peste an. În această zi, credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie care sunt sfințite de către preoți.
În unele zone ale țării, oamenii își încing mijlocul cu crenguțele și se crede că astfel vor scăpa de dureri. În unele sate se mai păstrează obiceiul ca, după slujba de Florii, ramurile de salcie să fie duse în cimitir și puse pe morminte, pentru a le vesti celor decedați că se apropie Paștele. Ramurile de salcie se mai pun la pomii fructiferi și la vie pentru a rodi mai mult.
Există câteva superstiții legate de ziua de Florii, de care creștinii țin cont până în zilele noastre. Tinerii trebuie să evite în această zi să se spele pe cap, pentru că se spune că vor albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, se folosește numai apă sfințită sau descântată. Există o tradiție care spune că persoanelor care se împărtășesc în Duminica Floriilor li se va împlini orice dorință pe care și-o pun atunci când se apropie de preot.
Acum că știi ce se dă de pomană de Florii, trebuie să știi că mai există obiceiul ca fetele necăsătorite să-și pună sub pernă crenguțele de salcie sfințite la Sfânta Liturghie, pentru a deveni mai frumoase și pentru a se căsătorii cât mai repede. În Duminica Floriilor este dezlegare la pește, deoarece, conform scrierilor vechi, în această zi sfântă, Iisus ar fi cerut să mănânce pește.