Jurnalistul Dragoș Pătraru a analizat mai mulți cozonaci comercializați în supermarketuri și a scos la iveală o realitate ignorată de mulți consumatori. Deși cozonacul rămâne desertul vedetă pe mesele românilor de Paște, varianta industrială nu are prea multe în comun cu cea pregătită acasă.
Pătraru atrage atenția că, în locul ingredientelor naturale folosite în rețetele tradiționale — ouă, nuci, lapte și unt —, cozonacii din comerț abundă în aditivi, grăsimi vegetale, arome artificiale și conservanți.
Ce se află în cozonacii din supermarketuri
Cozonacul rămâne desertul emblematic al românilor în perioadele de sărbătoare, precum Paștele sau Crăciunul. Totuși, în goana după timp, mulți renunță la varianta făcută în casă și aleg soluția rapidă: cozonacul din supermarket.
Deși aparent o alternativă convenabilă, produsul de pe raft are puține în comun cu rețeta tradițională. În locul ingredientelor simple și naturale, precum ouă, lapte, unt și nuci, cozonacul industrial vine cu o listă lungă de aditivi, arome sintetice și grăsimi de calitate îndoielnică.
Dragoș Pătraru a analizat mai mulți cozonaci comercializați în magazine, iar concluziile sale nu sunt deloc îmbucurătoare.
„La 500g de produs avem 53,5g de grăsimi, 259g de glucide, 44g de proteină”, a spus Dragoș Pătraru în cadrul unui clip publicat pe YouTube.
Dragoș Pătraru a găsit ingrediente periculoase pentru sănătate
Printre ingredientele regăsite pe etichetele cozonacilor industriali analizați de Dragoș Pătraru se numără substanțe controversate, precum uleiul de palmier, maltodextrina și alfa-tocoferolul. Deși sunt adăugate pentru a îmbunătăți textura, gustul sau durata de conservare, aceste componente ridică semne de întrebare în privința impactului asupra sănătății.
„Exact cum pune bunica!”, a afirmat ironic Dragoș Pătraru.
Dragoș Pătraru a adus în prim-plan un avertisment lansat de Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, cu privire la compoziția cozonacilor din supermarketuri. Potrivit acestuia, lista de ingrediente folosită în varianta industrială nu are nicio legătură cu rețeta tradițională din gospodăriile românești.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului”, a precizat prezentatorul.
Dragoș Pătraru le recomandă românilor să renunțe la cozonacii din supermarketuri și să revină la rețeta tradițională pregătită în casă. Chiar dacă procesul este mai lung și necesită efort, jurnalistul subliniază că beneficiile pentru sănătate și gustul autentic merită din plin osteneala.
„Cumpărătorii nu se gândesc deloc la calitatea ingredientelor. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultra procesat e mai curat, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin dacă ar fi ceva de calitate”, a precizat jurnalistul.
„Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă de sărbători, sfatul meu e să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri, acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta. Vă va ajuta să decideți asumat dacă e
Jurnalistul Dragoș Pătraru a descoperit faptul că, cozonacii din supermarketuri conțin mulți aditivi și sunt departe de rețetele tradiționale.