Prima pagină » International » Ce scenarii sunt posibile în cazul în care Rusia nu ar mai oferi gaz Uniunii Europene
Ce scenarii sunt posibile în cazul în care Rusia nu ar mai oferi gaz Uniunii Europene

Ce scenarii sunt posibile în cazul în care Rusia nu ar mai oferi gaz Uniunii Europene

02 feb. 2022, 11:04,
BZI.ro, în International

Uniunea Europeană este dependentă de gazele naturale rusești, dar un atac al Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o oblige să renunțe la ele. Acest lucru provoacă o luptă pentru a asigura aprovizionarea alternativă și a afla cât de mult ar putea supraviețui blocul cu gazul pe care îl are depozitat.

„Statele Unite și UE lucrează în comun pentru furnizarea continuă, suficientă și în timp util a UE cu gaze naturale din diverse surse de pe tot globul, pentru a evita șocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă a Ucrainei”, au declarat președintele SUA, Joe Biden, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri.

Cu toată diplomația ce se află acum în mișcare, la Bruxelles se dezbate modul în care blocul ar putea încerca să înlocuiască sau să trăiască fără importurile de gaze rusești, dat fiind faptul că acesta reprezintă în mod istoric aproximativ 40% din consumul UE.

Rusia ar putea închide furnizarea cu gaz a Uniunii Europene

Este puțin probabil ca o oprire largă a gazului rusesc să fie pusă în aplicare, deoarece Rusia câștigă mulți bani din asta, spune Mike Fulwood, cercetător senior la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

„Chiar dacă sunt destul de liniștiți și ar putea rezista pierderii pentru o vreme, și-ar periclita reputația de furnizor de încredere”, adaugă Mike Fulwood.

Disponibilitatea tot mai mare din partea Occidentului de a aplică sancțiuni asupra conductei Nord Stream 2 Rusia-Germania sau de a deconecta Moscova de la rețeaua internațională de tranzacții financiare SWIFT ar putea schimba acest calcul.

Înaltul oficial al Uniunii Europene a confirmat că, „pe măsură ce ne pregătim pentru sancțiuni, ne pregătim și pentru contra-sancțiuni, privind foarte atent sectorul energetic”.

Președintele Vladimir Putin a menționat în repetate rânduri că vor fi onorate contractele pe termen lung și că este dornic să fie văzut ca o persoană care respectă regulile, astfel încât proiectul său, conducta Nord Stream 2, să fie aprobat de autoritățile de reglementare germane și europene în cursul acestui an.

De menționat faptul că Rusia ar putea îngheța ruta de tranzit al gazelor din Ucraina, continuând în același timp să-și aprovizioneze clienții din nord-vestul Europei prin prima conductă subacvatică Nord Stream către Germania și prin conductă Yamal prin Belarus. Livrările către Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Croația ar putea continua și prin conductă TurkStream a Gazprom.

Cât timp ar putea supraviețui Uniunea Europeană din gazul depozitat

Potrivit experților în energie de la think tank-ul Bruegel, de la Bruxelles, dacă această prognoză este greșită și Rusia ar înceta să livreze gaze către UE începând din februarie, se preconizează că rezervele stocate ale blocului ar putea ajunge până în aprilie, înainte de a atinge nivelurile minime.

Acest termen s-ar scurta până la sfârșitul lunii martie, dacă iarna devine mai rece. Un răgaz va putea fi obținut dacă țările trec de la gaz la arderea pe păcură și cărbune. Reducerea producției industriale și reducerea consumului de încălzire în locuri precum birourile guvernamentale publice, cu personalul lucrând de acasă, sunt opțiuni mai drastice.

„Pe termen scurt și luând UE ca ansamblu, blocul va putea supraviețui probabil unei perturbări dramatice a importurilor de gaze rusești”, a menționat echipa de la Bruegel.

Alții spun că stocarea de gaz nu este menită să fie pe deplin redusă la zero și este distribuită inegal pe continent, lăsând țările din Europa Centrală și de Est, care au mai puține dotări, mai vulnerabile. De asemenea, este departe de a fi sigur cât de mult ar fi dispuse să împartă cu vecinii, în caz de criză, țări bine aprovizionate cum ar fi Italia și Germania, în prezent lideri ai blocului în materie de depozitare.

Ce țări ar avea cel mai mult de suferit dacă Rusia închide robinetul la gaz

Simulările de criză ale rețelei europene de operatori de conducte ENTSOG arată că o oprire în iarnă, de două luni, a livrării gazelor prin Ucraina – având în vedere situația actuală – ar putea fi gestionată — dar numai dacă Nord Stream și TurkStream rămân operaționale, dacă gazul din Norvegia continuă să curgă și dacă stocarea și gazul natural lichefiat (GNL) poate fi extras pentru alimentare.

În acest scenariu, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Croația, Polonia, Italia, România și Suedia ar trebui să reducă cererea de gaze cu aproximativ 7 la sută – și instalațiile de GNL din Belgia, Franța, Croația, Italia, Regatul Unit și Țările de Jos ar trebui să accelereze importurile la cote maxime, pentru a compensa. Dintre acestea, Danemarca ar avea cel mai puțin de suferit, deoarece se pregătește de construirea celei mai mari centrale geotermale din Uniunea Europeana, centrală ce va fi o alternativă sustenabilă la biomasă, cărbune şi gaze naturale.

Cu toate acestea, nicio simulare a securității aprovizionării din UE nu a prevăzut vreodată o oprire completă a fluxurilor rusești pe toate rutele.

James Huckstepp, analist de gaze la S&P Global Platts, a declarat că în prezent, SUA va trimite 70% din GNL în Europa, o creștere față de aproximativ 30% de anul trecut, datorită prețurilor mai mari de pe piețele europene.

„Am văzut un pas mare în ceea ce privește GNL în Europa în ultima lună și va continua să apară cel puțin până în martie și probabil puțin mai departe”, a precizat James Huckstepp.

Qatarul ar putea, de asemenea, să aducă ceva în plus, deși este puțin probabil să aibă volume de rezervă, dacă nu amână întreținerea planificată, a spus Huckstepp.

„În mod realist, GNL nu va acoperi mai mult de un sfert din deficitul lăsat de gazul rusesc”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Uniunea Europeană discută, posibile schimburi de contracte pe termen lung cu cumpărători asiatici, pentru eventualitatea în care Rusia va stopa furnizarea cu gaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *