Deși este cu cruce neagră, e important ca creștinii să cunoască ce sărbătoare este pe 24 aprilie. În această dată sunt cinstiți Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif. Sfinți cu care, în general, românii sunt mai puțin familiarizați.
Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt cinstiți atât pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.
Ce sărbătoare cu cruce neagră este pe 24 aprilie
Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardeaulului între anii 1640 și 1643. S-a născut într-un sat din Transilvania, în jurul anului 1600, și încă din copilărie a intrat în obștea mănăstirii Putna, unde a învățat caligrafia și tehnica pictării icoanelor.
A fost hirotonit întru arhiereu la Târgoviște și a fost instalat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principalele Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români, dar Sfântul Ierarh Ilie Iorest a refuzat, astfel a fost trimis timp de nouă luni în închisoare. După eliberare, s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a și murit.
Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania, dintr-o familie de sârbi, dar sursa amintită precizează că a petrecut o bună parte a vieții sale în Țara Românească. Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a călugărit la Târgoviște, iar timp de 24 de ani, între 1656 și 1680, a fost mitropolit al Transilvaniei. Pentru că s-a opus curentului calvin, a fost trimis în închisoare în 1680 și nu se știe exact momentul în care a murit. Iată ce spune Biblia despre sfârșitul lumii.
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei într-o perioadă în care era în exil la Jolkiev, în Polonia. Pentru că și el s-a opus curentului calvin, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost aruncat în închisoare.
După eliberare, a căutat să-și reocupe scaunul episcopal, dar fără succes. În cele din urmă, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a murit în 1711. Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost canonizați pe 21 octombrie 1955, iar sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost canonizat pe 20 iunie 1992.
Care este diferența dintre cruce roșie și cruce neagră în calendar
Calendarul creștin ortodox este un ghid complex, plin de semnificații și tradiții. Printre simbolurile sale se numără și crucile roșii și negre, care marchează zilele de sărbătoare. Este important de precizat că între cele două simboluri există o mare diferență.
Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră este dată de importanța și solemnitatea slujbelor, așa cum sunt ele prezentate în cărțile de cult. Slujbele din zilele cu cruce roșie sunt mai bogate și mai complexe, reflectând importanța eveinmentului sărbătorit.
În calendarul ortodox, sărbătorile sunt marcate cu cruce roșie sau cu cruce neagră. Sărbătorile cu cruce neagră sunt zile de pomenire a sfinților care s-ar jertfit pentru Hristos, au avut o viață curată sau au fost un exemplu pentru credincioși. Crucea neagră semnifică o sărbătoare de mai mică importanță față de cele cu cruce roșie. Iată ce tradiții și obiceiuri se practică de sărbătorile pascale.
Spre deosebire de sărbătorile cu cruce roșie, unde se recomandă odihna și participarea la slijbe religioase, în zilele cu cruce neagră este permis să lucrezi și să-ți desfășori activitățile obișnuite. E important ca credincioșii să știe ce sărbătoare este pe 24 aprilie, chiar dacă este cu cruce neagră.