Prima pagină » Informații utile » Ce sărbătoare cu cruce neagră este pe 24 aprilie? Iată care sunt marii sfinți pomeniți în această zi!

Ce sărbătoare cu cruce neagră este pe 24 aprilie? Iată care sunt marii sfinți pomeniți în această zi!

03 apr. 2025, 14:41,
Redacția BZI în Informații utile

Deși este cu cruce neagră, e important ca creștinii să cunoască ce sărbătoare este pe 24 aprilie. În această dată sunt cinstiți Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif. Sfinți cu care, în general, românii sunt mai puțin familiarizați.

Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt cinstiți atât pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.

Ce sărbătoare cu cruce neagră este pe 24 aprilie

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardeaulului între anii 1640 și 1643. S-a născut într-un sat din Transilvania, în jurul anului 1600, și încă din copilărie a intrat în obștea mănăstirii Putna, unde a învățat caligrafia și tehnica pictării icoanelor.

A fost hirotonit întru arhiereu la Târgoviște și a fost instalat în scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principalele Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români, dar Sfântul Ierarh Ilie Iorest a refuzat, astfel a fost trimis timp de nouă luni în închisoare. După eliberare, s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a și murit.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania, dintr-o familie de sârbi, dar sursa amintită precizează că a petrecut o bună parte a vieții sale în Țara Românească. Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a călugărit la Târgoviște, iar timp de 24 de ani, între 1656 și 1680, a  fost mitropolit al Transilvaniei. Pentru că s-a opus curentului calvin, a fost trimis în închisoare în 1680 și nu se știe exact momentul în care a murit. Iată ce spune Biblia despre sfârșitul lumii.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei într-o perioadă în care era în exil la Jolkiev, în Polonia. Pentru că și el s-a opus curentului calvin, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost aruncat în închisoare.

După eliberare, a căutat să-și reocupe scaunul episcopal, dar fără succes. În cele din urmă, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a murit în 1711. Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost canonizați pe 21 octombrie 1955, iar sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost canonizat pe 20 iunie 1992.

Care este diferența dintre cruce roșie și cruce neagră în calendar

Calendarul creștin ortodox este un ghid complex, plin de semnificații și tradiții. Printre simbolurile sale se numără și crucile roșii și negre, care marchează zilele de sărbătoare. Este important de precizat că între cele două simboluri există o mare diferență.

Diferența dintre sărbătoarea cu cruce roșie și cea cu cruce neagră este dată de importanța și solemnitatea slujbelor, așa cum sunt ele prezentate în cărțile de cult. Slujbele din zilele cu cruce roșie sunt mai bogate și mai complexe, reflectând importanța eveinmentului sărbătorit.

În calendarul ortodox, sărbătorile sunt marcate cu cruce roșie sau cu cruce neagră. Sărbătorile cu cruce neagră sunt zile de pomenire a sfinților care s-ar jertfit pentru Hristos, au avut o viață curată sau au fost un exemplu pentru credincioși. Crucea neagră semnifică o sărbătoare de mai mică importanță față de cele cu cruce roșie. Iată ce tradiții și obiceiuri se practică de sărbătorile pascale.

Spre deosebire de sărbătorile cu cruce roșie, unde se recomandă odihna și participarea la slijbe religioase, în zilele cu cruce neagră este permis să lucrezi și să-ți desfășori activitățile obișnuite. E important ca credincioșii să știe ce sărbătoare este pe 24 aprilie, chiar dacă este cu cruce neagră.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
FOTO Noua Dacia C-Neo, dezvăluită fără camuflaj în prima imagine. Când va...
Evz.ro
Ilie Bolojan, sfidat de sinecuriști! Ministrul Economiei (USR) a numit numai USR-iști la conducerea unei companii de stat
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Apare o nouă monedă în România. Se lansează în circulație peste câteva zile. Ce valoare are și ce simbolizează
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025