Prima pagină » International » Ce salariu are Sundar Pichai, CEO-ul Google. Mesajul pentru Donald Trump
Ce salariu are Sundar Pichai, CEO-ul Google. Mesajul pentru Donald Trump

Ce salariu are Sundar Pichai, CEO-ul Google. Mesajul pentru Donald Trump

26 iun. 2020, 15:02,
Elena Nicoleta Bujor, în International

Ce salariu are Sundar Pichai, CEO-ul Google. Sundar Pichai este unul dintre cei mai de succes CEO din lume și reprezintă un reper pentru mulți directori de companii. A venit în Statele Unite ale Americii pentru a face un master și a fost angajat la Google în anul 2004. În prealabil refuzase oferte de la alți giganți ca McKinsey.

Ce salariu are Sundar Pichai, CEO-ul Google

Originar din India, acesta a evoluat în carieră pas cu pas, până când în anul 2015 a fost numit CEO Google (Alphabet Inc.), în urma restructurării companiei de către cei doi fondatori ai săi, Larry Page și Sergey Brin.

Încă din anul 2016, salariul anul al lui Pichai este de 650.000 de dolari, la care se adaugă și alte avantaje. Sundar Pichai, directorul executiv (CEO) al Google și al Alphabet, primea în anul 2019 un salariu anual de două milioane de dolari, notează Business Insider. În funcție de performanțele companiei și de vechimea pe post, ar putea obține un bonus de 150 de milioane de dolari. În momentul de față, Sundai Pichai poate accesa 51.249 de acțiuni, care valorează aproximativ 60 de milioane de dolari, însă de mai multe ori acesta a refuzat bani suplimentari întrucât a considerat că primește deja suficient.

Mesajul lui Pichai pentru Donald Trump

Zilele trecute, CEO-ul Google a postat pe Twitter un mesaj prin care și-a exprimat dezamăgirea cu privire la ultimele decizii luate de Donald Trump, în ceea ce privește imigrația, care a hotărât să restrângă acordarea vizelor străinilor.

„Imigrația a contribuit enorm la succesul economic al Americii. Astfel a devenit lider global în domeniul tehnologiei și tot în acest mod a ajuns și Google să fie pe locul 1. Dezamăgit de proclamarea de astăzi – vom continua să stăm cu imigranții și să lucrăm pentru a extinde oportunitățile pentru toți”, a scris Pichai pe Twitter.

Cei mai bine plătiți directori executivi din SUA

În altă ordine de idei, Sundar Pichai nu este cel mai bogat șef de companie multinațională din Statele Unite ale Americii. Suma de bani pe care o primește într-un an de muncă sunt obținuți de către Denise Coates, co-fondatoarea şi totodată directorul site-ului de pariuri online Bet365, în nici măcar 48 de ore.

Cu toate acestea, Pichai nu va fi inclus în topul celor mai bine plătiți directori executivi din Statele Unite, condus de Mark Hurd, șeful companiei Oracle, care câștigă 108,3 milioane de dolari pe an. Satya Nadella, CEO-ul companiei Microsoft, are un salariu de bază de 2,3 milioane de dolari.

Prin comparație, Denise Coates, co-fondatoarea şi totodată directorul site-ului de pariuri online Bet365, a câştigat anul trecut 323 milioane lire sterline (411 milioane de dolari) din salariu şi dividende.

Denise Coates este, de departe, cel mai bine plătit director de companie din Marea Britanie, conform documentelor contabile publicate joi de Bet365.

Salarii mai mari femeilor decât bărbaților

Google a realizat un audit intern cu privire la felul în care şi-a remunerat angajaţii anul trecut şi a constatat că un inginer software de nivelul 4 primeşte un salariu mai mare dacă este femeie.

Prin urmare, susţin cei de la Google, compania americană a trebuit să plătească compensaţii în valoare totală de 9,7 milioane de dolari unui număr de 10.677 de angajaţi pentru a reduce diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi.

Google, care are un departament ce analizează sistemul de salariere pentru a nu crea dezechilibre între angajaţii ce ocupă poziţii de acelaşi nivel, spune că remuneraţiile mai mici plătite bărbaţilor sunt şi principalul motiv pentru care a plătit compensaţii mai mari în 2018 faţă de anul anterior.

În 2017, Google a plătit compensaţii doar pentru 228 de angajaţi din şase grupe de job-uri. Valoarea totală a compensaţiilor a fost atunci de doar 270.000 de dolari.

“Analiza noastră urmăreşte realizarea unui sistem corect de salarizare pentru angajaţii cu acelaşi job, de acelaşi nivel de competenţă şi performanţă precum şi din aceeaşi zonă geografică” spune Lauren Barbato, analistul şef pentru evaluarea angajaţilor şi a remuneraţiilor.

Google este totodată vizat în Statele Unite de un proces în care este acuzat tocmai de discriminare în remunerarea angajaţilor săi de gen feminin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *