Prima pagină » Actualitate » Ce salarii au primarii în 2024. Ce venituri lunare vor lua edilii
Ce salarii au primarii în 2024. Ce venituri lunare vor lua edilii

Ce salarii au primarii în 2024. Ce venituri lunare vor lua edilii

12 iun. 2024, 12:28,
BZI.ro, în Actualitate

Potrivit legislației actuale, ce a fost revizuită ultima oară la începutul anului 2023, salariile primarilor de localități se împart în patru categorii. Este vorba despre edilul general al Capitalei, liderii de sectoare, viceprimarul Capitalei și președinții de consilii județene, de primarii din marile municipii și de primarii de comune, conform Legii 153/2017. Așadar, știm ce salarii au primarii în 2024.

Ce salarii au primarii din România

Primarul general al Capitalei are un salariu lunar de bază brut de 23.000 de lei. Viceprimarul Capitalei, edilii de sectoare și președinții de consilii județene primesc câte 20.700 de lei lunar ca salariu brut. De partea cealaltă, aleșii marilor municipii sunt plătiți cu 17.250 de lei pe lună, ca salariu brut.

Potrivit datelor prezentate în spațiul public, un primar de comună primește un salariu lunar brut de până la 13.800 de lei. În cazul acestor primari, salariul este stabilit în funcție de numărul de locuitori ai comunei și de hotărârea consiliului local. În medie, cele mai mici salarii de edili sar de 8.000 de lei.

Un primar de municipiu reședință de județ poate avea un salariu de 20.700 de lei brut, în timp ce un primar de oraș cu peste 100 de mii de locuitori are un salariu de 17.250 de lei.

Desigur, la sumele standard se pot adăuga diferite sporuri sau prime, care sunt acordate de către consiliile locale, județene sau Consiliul General, după caz, în funcție de activitatea desfășurată de fiecare primar.

Când își încep mandatul edilii aleși pe 9 iunie

Conform Codului Administrativ, mandatul edilului șef, consilierului local, președintelui județean și al consiliului județean este de patru ani și se exercită în condițiile legii.

În acest context, politicienii aleși pe 9 iunie vor prelua mandatele pe 27 septembrie, asta pentru că alegerile din 2020 au avut loc tot pe data de 27 septembrie. Până vor prelua mandatele vor trece trei luni și două săptămâni, un timp foarte lung, având în vedere proiectele în derulare.

Altfel, angajații care nu au reușit să aducă bani europeni sau care au roiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri care sunt încasate inclusiv de primari. Ministerul Finanţelor trebuie să îi prezinte premierului lista „privilegiaţilor” şi acesta să decidă cine îşi pierde banii.

Sporul care a fost acordat în luna martie reprezintă pentru unii aleşi locali o majorare a salariului cu 50 de procente, așadar, o sumă colosală care poate fi luată degeaba de cei care nu atrag fonduri și nu duc proiectele la bun sfârșit.

Spre exemplu, edilul Capitalei primeşte 6000 de lei în plus la salariu, iar un primar de comună, în jur de 3000 de lei în plus, iar în multe dintre cazuri nici nu se atrag fonduri europene și sporurile sunt oferite pe nedrept. Așadar, pentru a fi sprijiniți primarii care chiar aduc fonduri europene, sporurile vor ajunge  doar la cei care se implică.

Un ales în funcție mai poate primi spor de vechime, spor de radiații, spor pentru munca suplimentară, spor pentru persoanele cu handicap, indemnizații de vacanță și pentru deplasări în interesul muncii, precum și sporuri de stres, sau premii de excelență.

„Premiile de excelenţă individuale lunare nu pot depăşi, anual, două salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată şi se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinaţie, în condiţiile legii, avându-se în vedere elementele prevăzute la alin. (2), cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizaţii sindicale”, este prevăzut în lege.

Așadar, știm ce salarii au primarii în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *