Prima pagină » Culinar » Ce să pui în dulceața de pere pentru a ieși ca la bunica acasă. Ingredientul secret de care să ții cont!

Ce să pui în dulceața de pere pentru a ieși ca la bunica acasă. Ingredientul secret de care să ții cont!

03 sept. 2024, 13:47,
în Culinar

Pentru a pregati dulceata de pere in sirop de culoarea chilimbarului, gros ca mierea de albine, dar transparent, aveti nevoie de fructe coapte dar ferme. Este una din dulcețurile cele mai deosebite pe care le veți pregăti pentru iarnă.

Dulceata de pere este delicioasa si aromata, fara gelifianti sau conservanti si se face foarte usor. Cuburile sau feliile de pere in sirop transparent raman intregi, fara sa se sfarame. În ceea ce privește fructul, cele mai bune soiuri pentru gemuri și dulcețuri sunt cele care se coc toamna, prin octombrie-noiembrie.

Ce să pui în dulceața de pere pentru a ieși ca la bunica acasă

Dulceața de pere este delicoasă de savurat la micul dejun, întins pe felii de pâine prăjită, tartinate cu unt. Dar, datorită aromei sale deosebite și texturii fine, îl mai poți adăuga în sosuri pentru diferite fripturi la mesele festive.

În plus, mai poate fi folosită și ca umplutură pentru prăjituri. Închipuiește-ți cât de delicioase vor fi clătitele umplute cu acest gem cu gust extotic de toamnă. Poți transforma gemul în jeleu, adăugând puțină gelatină și vei decora cu el torturile și prăjiturile.

Dar pe lângul gustul delicios al gemului, te mai poți bucura și de anumite proprietăți benefice ale perelor care se păstrează chiar și după conservarea acestora.
Iată astfel, liste de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, aveți nevoie de 800 gr pere, 700 gr zahăr, 50 ml apă, sucul de la o lămâie, ½ băț scorțișoară și opțional și puțină sevă de mesteacăn.

Dacă folosiți fructe mici le puteți felia după ce îndepărtați căsuța semințelor. Dacă aveți fructe mari, puteți să le tăiați în cuburi mai mari.

Deși cantitatea de apă pare mică, cu puțină răbdare obțineți ceea ce trebuie. Oricât de mare există tentația de a adăuga apă, nu o faceți. Va fi oricum foarte mult sirop. Turnați întâi apa în cratiță, apoi puneți zahărul.

Instrucțiuni de preparare

Primul pas este să spălați perele, apoi să le tăiați în jumătate și să îndepărtați codițele și căsuța semințelor. Se feliază perele mai mici, iar pe cele de mărime medie le tăiați în cuburi. Le puneți într-un bol cu apa în care adăugați 1 lingură suc de lămâie, pentru a împiedica oxidarea acestora.

Puteți folosi o cratiță cu fund dublu și turnați apă în ea, apoi puneți zahărul. Se freacă bine cel umed cu cel uscat v 0 până se umezește tot. În acest moment, se pune și oala pe foc. Se amestecă tot timpul până când zahărul începe să se lichefieze și se dizolvă complet. Când a început să dea în clocot se cronometrează și se lasă 4 minute.

În funcție de puterea focului, timpul de fierbere poate fi între 3 și 5 minute. Siropul a început să aibă culoarea chilimbarului și se adaugă, apoi, perele scurse foarte bine. Se lasă pe foc timp de 4 minute din momentul în care a început să fiarbă, fără să amestecați în cratiță, se folosește doar o lingură pentru a scufunda perele la început. Se fierbe totul, la foc mic 5 minute, timp în care se ia spuma formată, acest proces este și la dulceața de coji de pepene verde.

Se oprește focul, se ia cratița de mânere și se scutură, astfel încât bucățile de pere să fie complet acoperite e sirop, nu se folosește lingura pentru acest proces. Se adaugă sucul de lămâie rămas și o jumătate de băț mic de scorțișoară după care se lasă cratița la răcit în jur de 3 – 4 ore, timp în care fructele se vor înmuia ușor, dar în același timp rămân intacte. Fructele se scot din sirop și se lasă într-un bol cât timp se fierbe siropul.

Când siropul a trecut proba cu picătura, se pun fructele înapoi în cratiță și se lasă la foc pentru alte 3 minute din momentul în care siropul a început să clocotească și dulceața de pere este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025