Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2
Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2

Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2

23 iul. 2020, 19:50,
în Sanatate

Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2? În diabetul zaharat de tip 2, dieta, combinată cu activitatea fizică, poate controla boala și poate chiar amâna sau chiar evita administrarea de medicamente. De la micul dejun până la desert, iată care sunt principiile cheie ale dietei pe care trebuie să o adopți.

Spre deosebire de diabeticii de tip 1 care trebuie să-și injecteze insulină pe viață, diabeticii de tip 2 își pot îmbunătăți starea și pot scădea glicemia prin schimbarea obiceiurilor alimentare și pierderea în greutate. Patricia Fiquet, dietetician la Spitalul Cochin din Franta, a vorbit pentru Sante Magazine despre cum trebuie sa arate o dieta pentru acesti bolnavi.

Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2. Mic dejun pentru diabeticul de tip 2

Pentru a nu vă „panica” glicemia, optați pentru:

Pâine integrală, cu cereale: 60 până la 80 g sau echivalentul a 1/3 sau 1/4 dintr-o baghetă, cu putin unt. Cum rămâne cu pâinea fără gluten? Cu excepția cazului în care sunteți alergic sau intolerant, este mai bine să o evitați când sunteți diabetici, deoarece creste glicemia și mai mult.

Un produs lactat (iaurt, cașcaval etc.) sau o felie de șuncă sau puțină brânză (30 g maxim). Sau putin compot din fructe de casă.

Pentru prânz și cină, farfuria ideală

Farfuria ideală pentru mesele de amiază și de seară trebuie să conțină:

– 1/3 legume: varză, spanac, fasole verde, dovlecei
– 1/3 proteine ​​(carne, pește, ou).
– 1/3 alimente amidonice, favorizând mai puțin hiperglicemia: orez basmati, cartofi dulci, cartofi gătiti în coaja, quinoa

Ce să mănânci pentru desert în caz de diabet tip 2?

Cât de des este posibil, mâncăm iaurt simplu fără zahăr sau cu fructe cu 0% grăsime și fără adaos de zahăr + fructe proaspete.

Ocazional: un desert dulce care nu crește brusc zahărul din sânge.

Ce sa mancati daca aveti diabet de tip 2? Ar trebui să avem sau nu o gustare?

Dacă îți este foame, da, dar mai degrabă la jumătatea după-amiezii, dacă ai diabet de tip 2, deoarece dimineața, nivelul de zahăr din sânge este adesea puțin ridicat. De exemplu, optăm pentru:
– 1 fruct proaspat și / sau 3 sau 4 biscuiti cu conținut scăzut de grăsimi și conținut redus de zahăr, cum ar fi Petit-Beurre.
– 1 felie de pâine + 1 bucată mică de brânză dacă nu ai mâncat-o la alte mese.

Preferă fructele întregi

Pentru că, dacă fructoza din fructe crește glicemia, în schimb furnizează fibre care o reglează, dar și vitamine, minerale. Le consumam proaspete și întregi, fără a depăși 2 sau 3 porții pe zi. Știind că o porție corespunde unui măr, 1 portocală, 1 para, 1 banană medie, 2 kiwi, 2 clementine, 1 ciorchine mic de struguri (100 g, 150 g).

Ce se întâmplă dacă sărim peste o masă?

Dacă sunteți diabetici fără tratament, nu există niciun risc, cu excepția celui de a gustaa sau de a compensa la următoarea masă, care poate fi evitată cu o mică gustare. Oamenii cu diabet de tip 1 sau 2 cu insulină pot sări de asemenea peste o masă, atât timp cât sariti si peste injecția rapidă de insulină pentru masa respectivă. Același lucru este valabil și pentru cei care iau glinide: pur și simplu nu luați tableta pentru masa respectivă. Pe de altă parte, ar trebui să o evitați absolut dacă sunteți pe sulfonilurea, deoarece există riscul de hipoglicemie.

Cum rămâne cu postul intermitent? Unele studii arată că un post scurt, între 16:00 și 20:00 fără mâncare, iar intermitentul, o dată pe săptămână, are un efect real asupra controlului greutății și îmbunătățește parametrii sângelui, inclusiv glicemia. „Dar, din câte știu, această metodă nu a arătat nicio superioritate față de o dietă convențională cu conținut scăzut de calorii la diabeticii de tip 2”, spune medicul dietetician.

Alcool: cu cât beți mai puțin, cu atât mai bine

Nu există o interdicție formală, dar cu cât beți mai puțin, cu atât mai bine, dacă trebuie să vă controlați greutatea în diabetul de tip 2 (alcoolul este dulce, deci caloric).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025