Stilul de viață este extrem de important atunci când vine vorba despre scăderea colesterolului fără medicamente, dar dacă situația e scăpată de sub control, este neapărat nevoie de tratament medicamentos. Dacă nivelul colesterolului nu este ținut sub control riști să dezvolți hipertensiune arterială care este principala cauză a bolilor cardiovasculare.
Colesterolul este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului, însă când nivelul său crește prea mult, devine un inamic silențios care ne predispune la infarct sau accident vascular cerebral. Medicamentele te pot ajuta să ții sub control colesterolul, dar pentru a avea valori normale ale acestuia este bine să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Ce să mănânci pentru scăderea colesterolului fără medicamente
Colesterolul este prezent în toate celulele organismului și joacă un rol important când vorbim despre digerare alimentelor, producția de hormoni și sinteza vitaminei D. Acesta este un produs de organism, însă poate fi ingerat și din alte alimente.
Există două tipuri de colesterol și anume colesterolul LDL, numit și colesterol rău împreună cu colesterolul HDL sau colesterolul bun. În timp ce colesterolul rău se poate depunde pe pereții vaselor de sânge, blocându-le, colesterolul bun adună excesul de colesterol și îl transportă înapoi în ficat.
Unul dintre alimentele foarte importante în scăderea colesterolului este orezul fermentat, indicat inclusiv celor sedentari. Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului. Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane și otrăvește viața multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulțime de restricții alimentare.
Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mișcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteți sedentari, orezul este soluția. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat. Drojdia roșie de orez are în compoziția sa statine naturale, potrivit unor cercetări ale americanilor.
Mai mult decât atât, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul organismului și la creșterea colesterolului bun HDL care ajută la transportarea colesterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.
De asemenea, consumul unui singur grepfrut roșu zilnic, timp de o lună, poate ajuta la scăderea colesterolului LDL cu până la 20%, a arătat un studiu din Journal of Agricultural Food Chemistry. Atenție însă la interactiunea acestui fruct cu medicamentele.
Alimente de care să te ferești
În România, peste o treime din populație este afectată de hipercolesterolemie. Medicii avertizează că numărul bolnavilor e în continuă creștere, în special din cauza regimului alimentar bogat în grăsimi și a sedentarismului.
Deși poate fi moștenită, un nivel crescut al colesterolului este de cele mai multe ori cauzată de alimentația bogată în grăsimi saturate, adică produse de origine animală, dar și margarina, de lipsa activității fizice, dar și de fumat, care scade nivelul de „colesterol bun”.
Dacă ai colesterolul crescut, evită preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturi grase care au un conținut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate și alcoolul. Ouăle sunt o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale, însă conțin o cantitate destul de mare de colesterol. De aceea, nu ar trebui să consumăm mai mult de 3 pe săptămână.
În ceea ce privește medicația ce poate ține sub control nivelul colesterolului, specialiștii spun că statinele sunt cele mai eficiente și cele mai frecvent folosite medicamente, însă asta nu înseamnă că poți renunța la regimul alimentar.
Astfel că, dacă s-a început un tratament cu statine, este indicat ca pacientul să urmeze în continuare dieta recomandată și de asemenea să își modifice modul de viață, adică efort fizic zilnic, eliminarea excesului de greutate și renunțarea la fumat. Prin urmare, scăderea colesterolului fără medicamente este posibilă doar după acordul medicului specialist.