După ce ai făcut testul și ai primit confirmarea, este posibil să te întrebi ce să mănânci când ai intoleranță la histamină.
În principal, intoleranța la histamină se datorează faptului că în cadrul asimilării histaminei în corp, enzima ce se ocupă de pregătirea ei este în deficit numeric. Iar histamina va trece direct în sânge, unde își va îndeplini funcția.
Histamina nu trebuie privită ca fiind o substanță toxică sau ceva similar, ea intră în componența organismului nostru și are un rol deosebit de important în inducerea stării de alertă. Chiar și unii neuroni o folosesc atunci când transmit informațiile, iar un corp sănătos trebuie să își mențină un nivel optim de histamină pentru a nu dobândi alte afecțiuni.
Ce să mănânci când ai intoleranță la histamină? Schimbările din viață
Faptul că histamina trece direct în sânge, va provoca apariția mai multor efecte secundare, foarte similare cu cele întâlnite în cazul alergiilor. Erupțiile cutanate, aritmiile și tahicardia sunt adesea întâlnite, iar intensitatea simptomelor poate varia în funcție de cantitatea suplimentară din sânge.
Dintr-o primă perspectivă, există medicamente ce au ca scop creșterea de DAO, enzima ce se ocupă cu asimilarea de histamină, iar pentru o anumită perioadă de timp, persoana va avea parte de un organism normal, fiind posibil consumul de mâncare fără restricții. O decizie înțeleaptă dacă doriți să mergeți la un eveniment sau ceva mai deosebit.
Însă, pentru o dietă ce nu implică tratament medical, persoana respectivă trebuie să consume alimente ce au un nivel de histamină redus. Printre acestea se poate număra carnea proaspătă și vegetalele. Legumele și fructele au cantități mici, iar consumul lor poate fi făcut fără vreo grijă suplimentară, cu excepția vinetelor.
De asemenea, trebuie menționat faptul că trebuie evitate produsele alimentare ce au un conținut ridicat de histamină, iar aici se includ alimentele din conserve sau ce au o perioadă lungă de macerare. Carnea sau brânzeturile afumate, sau maturate, reprezintă un potențial pericol de declanșare a simptomelor nedorite. La fel se poate spune și despre murături, indiferent de tipul lor (castraveți, gogonele, varză, etc.).
Totodată, chiar și o mâncare reîncălzită are un conținut mai mare de histamină decât aceeași mâncare, dar proaspătă. Gustările de tip fast-food fac parte din aceeași categorie, iar consumul lor trebuie să fie unul redus, dacă nu chiar inexistent. Același lucru se poate spune și despre consumul de alcool sau ciocolată. Produsele procesate prezintă adesea cantități mari, iar evitarea lor este o strategie foarte bună.
Reacții severe de tip anafilactic
Restricțiile ce apar în cadrul oamenilor cu intoleranță la histamină pot afecta unele persoane mai puternic decât pe altele. Se recomandă deținerea unor antihistaminice pentru persoanele ce au avut parte anterior de reacții adverse puternice, similare celor anafilactice.
Totodată, niște suplimente alimentare pot ajuta dacă te întrebi ce ai voie să mănânci când ai intoleranță la histamină. Vitamina B și Vitamina C se regăsesc printre substanțele ce stimulează secreția de enzime pentru digestia propice a histaminei. La fel se poate spune și despre zinc și quercetină, acestea putând rezolva de multe ori problema atunci când afecțiunea este minoră.