Prima pagină » Sanatate » Ce să mănânci când ai indigestie: Alimente recomandate când ai probleme cu stomacul

Ce să mănânci când ai indigestie: Alimente recomandate când ai probleme cu stomacul

23 feb. 2022, 13:07,
în Sanatate

Dacă nu știi ce să mănânci când ai indigestie, nu te îngrijora. În articolul de astăzi, ți-am pregătit o listă cu alimentele recomandate atunci când te confrunți cu probleme ale stomacului. În plus, vei afla și ce alimente să eviți.

Indigestia este o patologie des întâlnită în zilele noastre. De regulă, aceasta este cauzată de combinațiile incorecte ale alimentelor, de activitatea insuficientă a enzimelor biliare, de tulburările florei microbiene sau de alte afecțiuni, care au la bază o prelucrare incompletă a alimentelor în regiunea intestinului subțire.

Printre cele mai cunoscute simptome ale indigestiei se numără: arsurile, greața și vărsăturile, tranzitul întârziat, scaunele apoase, senzația de balonare și, în unele cazuri, febra. Acestea își fac apariția la aproximativ două ore după o masă copioasă sau în timpul nopții.

o femeie cu bluză mov și durere de burtă

Printre cele mai cunoscute simptome ale indigestiei se numără: arsurile, greața și vărsăturile, tranzitul întârziat, scaunele apoase, senzația de balonare și, în unele cazuri, febra.

Ce să mănânci când ai indigestie

Pentru că atunci când te confrunți cu indigestie te temi să mănânci, pentru a evita înrăutățirea simptomelor, trebuie să știi că există și alimente prietenoase cu stomacul tău. În primul rând, poți consuma măr copt, deoarece conţine pectină şi ajută la ameliorarea simptomelor diareice sau orez, pâine prăjită și iaurt degresat. Astfel de alimente sunt bogate în vitamine și minerale folositoare organismului care suferă. În plus, sunt o sursă extraordinară de carbohidrați, ceea ce înseamnă că îți vor asigura energia necesară în această perioadă.

De asemenea, ideali de consumat sunt și cartofii copți în coajă sau morcovii fierți, deoarece au în compoziție amidon, fapt ce ajută la normalizarea scaunelor diareice.

Supele sau ciorbele cu sparanghel, sfeclă, morcov, dovlecei, ciuperci şi ţelină au puține grăsimi și un conținut ridicat de sodiu, ceea ce le face perfecte de consumat în perioadele de indigestie. Acestea conțin multă apă, care te va ajuta să rămâi hidratat.

Nici proteinele nu sunt de evitat. Ele combat starea de oboseală și te ajută să te recuperezi mai repede. Așa că, mănâncă fără griji carne de vită, de porc, de pui, de curcan, tofu și ouă fierte tari.

De ajutor în indigestie pot fi și ceaiurile din plante, cum sunt: menta, salvia, mărarul, anasonul sau feniculul.

doi cartofi copti in coajă tăiati pe jumătate

Cartofii copți în coajă conțin amidon, fapt ce ajută la normalizarea scaunelor diareice.

Ce să nu mănânci când ai indigestie

Evită, cu orice preț, să consumi alimente acide. În această categorie se regăsesc roșiile, citricele (portocale, lămâi) și strugurii. Acide sunt și băuturile carbonatate, care îți pot face rău.

Totodată, ar trebui să te ferești să consumi lactate. Acestea sunt greu de digerat și produc balonare și eructații, dar și agravarea diareei. În schimb, poți consuma iaurt cu puține grăsimi.

După un episod de indigestie este important să se consume alimente cât mai sărace în grăsime, în cantităţi mici şi de mai multe ori pe zi. În acest mod, tractul digestiv nu mai este supus presiunii şi se poate reface mai rapid. Evită, pe cât posibil, brânză grasă, carnea roşie, untul, îngheţata, sosurile grase, smântâna și altele asemenea.

În categoria alimentelor interzise se află și alimentele prăjite. Acestea agravează constipaţia şi favorizează instalarea balonării şi a eructaţiei.

De evitat sunt și alimentele rafinate, precum: pâinea albă, pastele albe, produsele standard de patiserie, dulciurile şi zahărul. Motivul constă în aportul insuficient de fibre alimentare, necesare procesării corecte a hranei şi eliminării ei corespunzătoare.

Nerecomandate sunt și băuturile alcoolice, cofeina sau alimentele prea dulci sau prea sărate. Acestea accentuează starea de greaţă, iritabilitatea tractului digestiv, hiperaciditatea şi alte tipuri de disconfort stomacal.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025