Diareea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului gastrointestinal și chiar dacă afectează multe persoane, cei care suferă de această problemă au tendința de a-i subestimeze efectele.
Totuși, cei afectați de această problemă de sănătate vor, în primul rând, să știe ce să mănânci când ai diaree și cum poți scăpa cât mai rapid de această situație neplăcută.
Marea majoritate a cazurilor sunt ușoare și nu necesită prezența la medic, totuși există forme care tind să devină cronice și care pot chiar pune viața în pericol, iar în aceste situații este neapărat necesar un control medical.
Potrivit studiilor efectuate la nivel mondial, în fiecare an, aproximativ 2 miliarde de persoane se confruntă cu boli diareice, iar aproape 1,9 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani ajung să moară din această cauză în țările subdezvoltate. Tocmai de aceea, boala este a doua cauză principala de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani.
Diareea constă în scaune anormale moi sau apoase și nevoia imperioasă de defecare. Marea majoritate a cazurilor de diaree sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziți sau afecțiuni ale sistemului digestiv.
Diareea poate fi acută sau cronică. În cazul în care durează doar o zi sau două, este un episod izolat. Dacă durează mai mult de două zile, atunci vorbim de o formă acută, iar dacă ține mai multe săptămâni, atunci vorbim deja de diaree cronică, iar aceasta poate fi semnul unor probleme de sănătate mai grave.
Cauzele apariției diareei
Cauzele care pot duce la apariția diareei sunt multiple, dar cel mai adesea o infecție poate duce la apariția acesteia. În acest caz, bacteriile ajung în tractul digestiv în urma ingerării unor alimente contaminate, sau în urma consumului de apă contaminată.
O altă cauză care duce la apariția diareei sunt virusurile. Cel mai adesea este vorba despre rotavirusuri, virusul hepatitei, herpes simplex virus, cytomegalovirusul, coronavirusurile, parvovirusurile, astrovirusurile și enterovirusurile.
Paraziții pot fi o altă cauză pentru apariția diareei. Aceasta este cauzată în cele mai multe cazuri de giardia lamblia, cryptosporidium sau eEntamoeba histolytica. Practic, acești paraziți cauzează infecții ale tractului digestiv care se manifestă prin diaree.
O altă cauză a apariției diareeei este intoleranța alimentară. Astfel, intoleranța la lactoză, fructoză sau gluten poate fi cauza bolii diareice. Alte cauze ale diareei pot fi administrarea unor medicamente care pot avea efecte adverse, precum antibiotice, suplimente cu magneziu sau antihipertensive), sindromul de colon iritabil, afecțiunile intestinale inflamatorii sau intervențiile chirurgicale la stomac sau colon.
Ce să mănânci când ai diaree: Alimente recomandate pentru a scăpa de problemă
Pentru persoanele care suferă de diaree, medicii recomandă consumul unor alimente ce duc la ameliorarea simptomelor. Astfel, chiar dacă nu reprezintă niște feluri de mâncare apetisante, orezul fiert și cartoful fiert sunt de mare ajutor pentru a scăpa de diaree. Acestea sunt ușor de digerat și ajută la întărirea scaunelor.
Pâinea prăjită absoarbe din umezeala scaunului și ajută organismul să se redreseze.
Foarte important în cazul persoanelor care suferă de diaree este să înlocuiască electroliții și fluidele pierdute prin diaree cu ajutorul apei. De aceea, medicii recomandă în asemenea cazuri să se bea 8 pahare de apă pe zi. Supele de legume sau de pui făcute în casă sunt și ele de folos, precum și ceaiurile de mentă sau de ghimbir. Totuși ,trebuie avut grijă la faptul vă băute foarte calde sau foarte reci aceste ceaiuri pot stimula peristaltismul. Tocmai de aceea este recomandat să bei lichidele la temperatura camerei până când simptomele încep să dispară.