Prima pagină » Sanatate » Ce să mănânci când ai aciditate la stomac: Cum să combați „arsurile“ atât de agasante

Ce să mănânci când ai aciditate la stomac: Cum să combați „arsurile“ atât de agasante

28 apr. 2021, 14:47,
în Sanatate

Din cauza programului încărcat și a unei alimentații haotice, din ce în ce mai mulți oameni încep să se confrunte cu problema acidității gastrice. Foarte important pentru aceste persoane este să știe ce să mănânci când ai aciditate la stomac.

Aciditatea gastrică este considerată o boală modernă și este creată de refluxul gastroesofagian, o parte din conținutul stomacului fiind forțată să se „reverse” în esofag. Acest reflux gastroesofagian provoacă o durere arzătoare în partea inferioară a pieptului și. anumite cazuri, poateăproduce dificultăți la înghițirea alimentelor.

Aciditatea la stomac prezintă un risc ridicat pentru apariția ulcerului gastric, dar și a esofagitei de reflux, duodenitei sau a inflamației intestinului subțire.

Alimente care produc aciditate gastrică

Prânzurile în care se face abuz de carne cu un conținut bogat în grăsimi, mezeluri, conserve, ouă, smântână grasă, lapte integral, consumul de cereale și citrice sau carne și cartofi, consumul de alimente sau băuturi prea fierbinți sau prea reci, consumul excesiv de alimente prăjite, utilizarea de condimente puternice, precum piper, ardei iute, muștar, chili, hrean și sosuri care le conțin sau consumul excesiv de băuturi alcoolice pot duce la apariția acidității gastrice.

În plus, și consumul excesiv de cafea, ceai, cacao sau ciocolată și de alimente tip fast food pot cauza aciditatea la stomac.

Cauze ale apariției acidității gastrice pot fi și dietele care conține predominant alimente acide, utilizarea cronică a medicamentelor care afectează direct sau indirect mucoasa și secreția gastric sau fumatul.

Ce să mănânci când ai aciditate la stomac: Ce recomandă medicii

Pentru a combate aciditatea la stomac se impune un regim alimentar adecvat, care presupune evitarea alimentelor și băuturile care produc aciditate.

Se recomandă să mănânci mai multe supe, legume fierte, carne slabă de pui sau pește, gătită prin fierbere, la aburi sau la cuptor. Carnea albă este o opțiune recomandată celor care suferă de hiperaciditate gastrică. În plus, poți include în meniul tău brânza dulce și ouăle fierte.

Dacă legumele crude sunt de evitat, legumele cu frunze verzi, precum salata verde și rucola, sunt foarte importante. Acestea au abilitatea de a ameliora senzația de arsură și durere cauzată de hiperaciditate.

De asemenea, anumite fructe, ca bananele, pepenele, strugurii, sunt permise, însă doar după masă. Bananele au un pH de 5,6 și pot combate hiperaciditatea, însă unele persoane care suferă de arsuri la stomac experimentează simptome intensificate atunci când mănâncă banane. Pepenele are abilitatea de a regla nivelul de acid din stomac.

Recomandări privind mesele în cazul acidității la stomac

Este foarte important în menținerea sănătății stomacului să fie respectate niște reguli alimentare. Alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul.

Mai mult, porțiile de mâncare trebuie să fie mici și luate de mai multe ori pe zi. Nutriționiștii recomandă să se mănânce de cinci ori pe zi, trei mese principale și două gustări, astfel încât stomacul să nu rămână gol.

Foarte important este micul dejun, iar masa de seară trebuie luată cu minimum două ore înainte de a merge la somn.

În plus, activitatea fizică ușoară este foarte importantă, chiar și plimbările și mersul pe jos, astfel îmbunătățindu-se activitatea digestivă și tranzitul intestinal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024