Prima pagină » Sanatate » Ce să luăm în loc de statine. Alternative pentru colesterolul crescut!

Ce să luăm în loc de statine. Alternative pentru colesterolul crescut!

26 aug. 2024, 12:02,
în Sanatate

Dacă te întrebi ce să mai luăm în loc de statine pentru a reduce valorile colesterolului, ei bine, există și alte clase de medicamnete, precum și unele suplimente care te pot ajuta să reduci colesterina mărită.

Un răspuns pentru întrebarea „ce să luăm în loc de statine” este schimbarea stilului de viață pentru a avea același efect ca cel al medicamentelor, se recomandă eliminarea grăsimilor animale și a zahărului din alimentația obișnuită, precum și introducerea unor activități fizice regulate.

Ce să luăm în loc de statine

Când se constată în urma analizelor de sânge că pacientul are colesterolul mărit, medicul îi poate recomanda mai întâi schimbări în stilul de viață, cum ar fi limitarea grăsimilor animale și a zahărului din alimentația obișnuită, precum și introducerea unor activități fizice regulate.

Pentru unii pacienți, însă, modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolul mărit și au nevoie și de medicamente. Cele mai recomandate medicamente pentru colesterolul mărit sunt statinele, având în vedere că multe studii științifice au arătat că acestea sunt eficiente în gestionarea valorilor colesterolului și scad riscul de boli și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

Sunt cazuri în care statinele nu pot fi recomandate, și atunci medicii apelează la alte opțiuni în privința tratamentului pentru colesterol mărit, cum ar fi inhibatorii absorbției colesterolului.

Aceste medicamente, numite uneori și inhibitori selectivi ai absorbției colesterolului, împiedică intestinul subțire să absoarbă în mod corespunzător colesterolul pe care îl consumi. Dacă acesta nu poate fi absorbit, nu va ajunge în fluxul sangvin.

Substanța activă din aceste medicamente se numește ezetimib. Inhibitorii absorbției colesterolului pot fi recomandați și în combinație cu statinele, pentru a da rezultate mai rapide.

O altă alternativă la statine sunt și sechestranții de acizi biliari sau rezinele. Aceste medicamente funcționează prin faptul că se leagă de acizii biliari din intestine, blocând reabsorbția colesterolului pentru ca acesta să nu ajungă în fluxul sanguin. Sechestranții nu sunt la fel de eficienți ca alte medicamente, așa că de multe ori sunt folosiți de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar ușor mai ridicate decât cele normale.

În funcție de pacient și de riscul lui cardiovascular, medicul curant poate prescrie în anumite cazuri ori poate recomanda anumite suplimente pe bază de drojdie de orez roșu, acesta fiind bun de consumat și pentru iarnă. Această drojdie de orez roșu conține un compus chimic, numit monacolină K, același ingredient activ care se găsește în anumite medicamente pe bază de prescripție medicală din clasa statinelor.

Cum se alege medicamentul potrivit

Cea mai bună opțiune de tratament în fiecare caz de colesterol mărit depinde de mulți factori. Înainte ca medicul să aleagă să prescrie o anume clasă de medicamente, va fi atent la mai multe lucruri. Acești factori de care medicul ține cont sunt: istoricul familial al pacientului, riscul personal de boală cardiovasculară al pacientului și stilul său de viață.

Mulți medici preferă să înceapă prin a recomanda modificări făcute la nivelul dietei și al activității fizice adică metode care nu lasă urme negative asupra sănătății, îți recomandă să schimbi câte ceva în alimentație și să faci mai multă mișcare, dar, în cazul în care aceste modificări nu au un efect suficient de mare asupra nivelului colesterolului, vor fi prescrise unele dintre medicamentele despre care s-a precizat pentru a normaliza valorile colesterolului și a scădea riscul cardiovascular.

Pentru a contribui la scăderea colesterolului mărit este recomandat să înlocuiești carnea grasă și lactatele grase cu carne slabă și fără piele, în cazul păsărilor, și lactacte cu mai puțină grăsime sau degresate, iar la gătit nu mai folosi untură sau unt, ci puțin ulei de măsline.

Evită sau măcar redu produsele care conțin zahăr, iar dacă bei cafeaua sau ceaiul îndulcite, folosește un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi cele din stevia. Pentru e vedea ce să luam în loc de statine este foarte important să ne consultăm cu un medic pentru a ne recomanda alternativa potrivită fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
26 august 2024
26 august 2024