Prima pagină » Culinar » Ce să gătesc cu scăricică de porc? 2 rețete cu costiță de porc
Ce să gătesc cu scăricică de porc? 2 rețete cu costiță de porc

Ce să gătesc cu scăricică de porc? 2 rețete cu costiță de porc

17 feb. 2021, 13:30,
BZI.ro, în Culinar

Sunt zile în care, cu siguranţă, spui că nu ştii ce să mai găteşti. Rămâi în pană de idei când vine vorba de meniul zilnic. Tocmai de aceea m-am gândit că astăzi să-ţi propun 2 reţete cu costiță de porc.

Costiţa e mereu o alegere ideală şi pentru o masă în familie, şi pentru o cină festivă. Se face uşor, în general, şi au un gust tare bun. Iată lucrurile de care să ţii cont când prepari reţete cu coaste de porc:

  • îndepărtează excesul de grăsime de pe costiţă;
  • foloseşte un mix de condimente din: ierburi, sare, piper, usturoi. Acesta dă şi o crustă tare frumoasă şi nu lasă costiţa să se usuce;
  • costițele de porc se gătesc la foc mic, incept. Dacă măreşti temperatura, rişti să se usuce;
  • cu câteva minute înainte de a le scoate din cuptor, unge costiţa cu sosul obţinut în timpul procesului de gătire. De ce la final şi nu la început? Pentru ca sosul să nu se ardă.

Costiţă de porc cu cartofi la cuptor

E o reţetă banală, dar tare bună. Mai jos găseşti lista de ingrediente şi modul de preparare.

Ingrediente:

  • 1 kg scăriță de porc
  • 1 kg cartofi
  • 2-3 cepe
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 căpăţână de usturoi
  • piper negru
  • sare
  • opţional: chimen

Mod de preparare:

Curăță cartofii, spală-i şi taie-i la mărimea dorită. Curăţă şi spală usturoiul. Curăță ceapa şi tai-o în câteva bucăţi. Porţionează scărita de porc, după care condimenteaz-o şi las-o deoparte în jur de o oră.
Încinge cuptorul la aproximativ 180 de grade Celsius. Pune un pic de ulei într-o tavă. Aşază scărița (acum, dacă vrei, poţi presăra şi nişte boia dulce), toarnă o cană de apă fierbinte şi acoperă tava cu folie de aluminiu. Bagă tava în cuptor pentru circa o jumătate de oră.
Scoate apoi tava şi pune pe fundul ei ceapa, cartofii şi usturoiul. Bagă tava înapoi în cuptor, Poţi presăra acum sare, piper, chimen sau alte condimente. Mai toarnă o cană de apă fierbinte şi acoperă înapoi cu folia de aluminiu. Ideea este ca scărița de porc să fie pusă pe „patul” de cartofi.
Verifică tava după o oră. Îndepărtează apoi folia şi mai ţine totul în cuptor încă vreo jumătate de oră. Ca să nu se ardă sosul din tavă, pe parcurs e bine să mai torni circa jumătate de cană de apă fierbinte.

Costiţă de porc cu bere la cuptor

Această reţetă este recomandată persoanelor care vor să încerce un preparat aparte.

Ingrediente:

  • 1 kg scăricică de porc
  • 200 ml bere brună
  • 1 linguriţa miere de albine
  • 1 lingură pasta de tomate
  • 3-4 linguri ulei
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • puţină boia de ardei iute
  • piper negru
  • sare după gust
  • puţin cimbru usat

Mod de preparare:

Mai întâi e bine să preparăm sosul necesar pentru a marina scăricica de porc. Aşadar, amestecăm foarte bine: sarea, boiaua dulce, boiaua iute, cimbrul, piperul, usturoiul curăţat şi zdrobit şi mierea de albine. După ce s-au omogenizat, se încorporează puţină bere şi uleiul. Se amestecă iarăşi şi se unge costiţă pe toate părţile. Ideal ar fi să lăsăm costiţa la marinat peste noapte. Dacă nu ai timp, măcar o oră. De ce? Pentru că, pe măsură ce trece timpul, carnea de pătrunde şi mai bine cu toate aromele.
Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Toarnă restul de bere în tavă şi pune costiţa în ea. Acoperă cu folie de aluminiu şi bagă în cuptorul încins. Verifică scăricica după circa o oră. Apoi îndepărtează folia de aluminiu şi mai ţine în cuptor încă vreo 20-30 de minute, pentru a se rumeni frumos. Poți servi scăricica de porc cu un piure cremos.

Cum ți se par aceste rețete cu scăriță de porc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *