Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Ce sa faci in Statiunea Ranca pe timp de vara
Ce sa faci in Statiunea Ranca pe timp de vara

Ce sa faci in Statiunea Ranca pe timp de vara

21 apr. 2020, 13:17,
B, , h, , în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:50332;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Ce sa faci in statiunea Ranca. Una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din Romania este Rânca. Aceasta stațiune se afla la o altitudine de 1.600 de metri, iar sezonul de schi durează, aici, până în luna mai. Prin stațiune trece celebra sosea montana sosea montana Transalpina care este deschisa turiștilor în perioada de vara.

Experiența oferita de Transalpina

1. Daca ești șofer, atunci trebuie neapărat să trăiești experiență oferita de Transalpina. Este cel mai înalt drum montan din tara, urcând până la 2145 de metri, în Pasul Urdele. Șoseaua are 148 de kilometri și leagă orașele Novaci și Sebeș (primul din Gorj, al doilea din Alba).

2. Ajuns pe Transalpina, poți cobori în dreptul vârfului Mohoru, pentru a încercă o drumeție montana până la Lacul Gâlcescu. Este drumul cel greu spre lac. O alta varianta este să mergi până la Obârșia Lotrului, ascensiunea de acolo fiind ceva mai ușoară. Fie că alegeți calea dificila, prin nori, sau pe cea un pic mai ușoară, prin păduri de brad și jnepeniș, la aproape 2000 de metri vă așteaptă o căldare glaciara splendida. Aceasta este formata din doua lacuri mari (Gâlcescu, întins pe 3 hectare, fiind cel mai mare) și o mana de lacuri mai mici.

3. La cules de zmeura și ciuperci. Prima luna de vara aduce, în pădurile de brad de aici, la Râncă zeci de oameni  pornesc în căutarea unor gustoase ciuperci. Hribii și ciupercile de brad pot fi preparate cât timp sunt proaspete, dar pot fi opărite și congelate, pentru a vă bucura de ele și peste an. În a doua parte a verii se coc zmeura și afinele. Din aceste fructe se pot prepara dulcețuri și siropuri, dar și delicioase băuturi alcoolice. În combinație cu zahar, alcool dublu rafinat și palinca, se obțin zmeurata și afinata, lichioruri cu ceva în plus

Ce sa faci in statiunea Ranca. Trasee de drumeție

4. Vara, aici se pot face frumoase trasee de drumeție, marcate cu indicatoare montane. Valea răului Galbenul merita explorata, cursul de apa străbătând, pentru câțiva kilometri, o frumoasa pădure de brad. Pentru cei mai antrenați, se poate încercă și o drumeție de jumătate de zi până pe Păpușă.

5. În apropierea stațiunii sunt o mulțime de obiective turistice. Pe o raza de 60 de kilometri în jurul Râncăi se afla orașul Târgu Jiu, Peștera Muierilor și cea de la Polovragi. De asemenea aici se afla Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Dintr-un Lemn și Mănăstirea Polovragi, dar și stațiunea Săcelu. Acesta din urma este cunoscuta pentru baile cu nămol ce se fac aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024