Numită hemoptizie, tusea cu sânge este comună și poate avea multe cauze, însă cele mai multe cazuri nu sunt grave. Aceasta implică tusea sau expectorarea de sânge sau mucus sângeros din tractul respirator inferior, adică din plămâni și gât. Cu toate acestea, este posibil să fie necesar să primești asistență medicală de urgență, dacă tușești cantități mari de sânge.
De obicei, sângele pe care îl tușești arată spumos sau cu bule și este amestecat cu mucus sau salivă. Poate apărea roz, roșu sau ruginit și este eliminat în cantități mici.
Care sunt cauzele care declanșează tusea cu sânge
Dacă te confrunți cu hemoptizie, înseamnă că experimentezi simptome diferite de vărsăturile cu sânge, denumite hematemeză. Sângele expectorat, de obicei, arată ca saliva colorată și amestecată cu mucus și provine din gât sau din gură. Vărsăturile de sânge implică eliminarea unor cantități mari și apar din cauza unor sângerări interne în tractul gastrointestinal superior. Cele mai multe cauze nu sunt grave și sunt tratabile. Cu toate acestea, tusea cu sânge poate fi un semn al unor afecțiuni grave, cum ar fi o infecție severă sau alte afecțiuni pulmonare. Pierderea unei cantități semnificative dintr-o dată poate fi amenințătoare pentru viață și poate necesita asistență medicală de urgență. Numai un medic poate determina cât de gravă este starea ta. Dacă tușești cantități mari de sânge sau dacă starea ta nu se îmbunătățește, consultă un specialist.
Cauzele de hemoptizie variază de la ușoare, cele mai frecvente, la grave și potențial letale. De obicei, tusea cu sânge este legată de o infecție. Cele mai frecvente cauze includ bronșita, pneumonia și tuberculoza. Alte cauze includ bronșiectazie, fibroză chistică, vasculită, complicații din lupus, insuficiență cardiacă congestivă, leziuni ale arterelor din plămâni, iritație de la o biopsie bronhoscopică, utilizarea anticoagulantelor și tuse excesivă care irită gâtul. De asemenea, acestora li se adaugă cheaguri de sânge în plămân (embolie pulmonară), boala pulmonară obstructivă cronică, aspirația pulmonară (inhalarea sângelui în plămâni), cancerul pulmonar (în special, la persoanele peste 40 de ani care fumează), sânge care intră în gât din nas (sângerare nazală), corp străin sau obstrucție în căile respiratorii.
Cum să scapi de hemoptizie
Pentru a stabili un diagnostic, medicii vor încerca să identifice cauzele potențiale, întrebând despre alte simptome pe care le-ai experimentat. De asemenea, pot efectua teste pentru a identifica problema de bază, inclusiv o radiografie toracică pentru a căuta tumori sau lichid în plămâni. Printre acestea se numără tomografia computerizată (CT) a toracelui, pentru a investiga constatările de la radiografie sau pentru a însoți o procedură suplimentară, cum ar fi o bronhoscopie, sau o hemoleucogramă completă pentru a evalua cât sânge ai pierdut și a căuta semne de infecție. Poate cere o cultură de spută a secrețiilor pulmonare pentru a căuta cauze infecțioase care ar putea provoca tuse cu sânge, cum ar fi bacterii sau virusuri, ori un test de coagulare a sângelui pentru a vedea dacă tulburarea este legată de simptomele tale. Arteriografia pulmonară indică felul în care circulă sângele prin plămâni, iar o analiză de urină și un test de funcție renală pot exclude afecțiunile autoimune care afectează plămânii și rinichii. Un specialist poate efectua proceduri suplimentare sau poate solicita alte teste, în funcție de ceea ce suspectează că îți cauzează tusea cu sânge.
Tratamentul depinde de gravitatea pierderii de sânge și de cauza hemoptiziei. Dacă ai o pierdere severă, vei primi îngrijiri în unitatea de terapie intensivă pentru a te stabiliza și a opri sângerarea înainte de a continua cu diagnosticul. Tratamentele pot include o bronhoscopie pentru a îndepărta cheagurile din căile respiratorii care pot cauza sângerarea, angiografia arterelor bronșice și embolizarea pentru a opri fluxul de sânge în vasele care cauzează sângerarea și medicamentele utilizate pentru a opri sângerarea legată de pierderi severe de sânge. Odată ce va determina ce provoacă afecțiunea, medicul va discuta cel mai bun plan de tratament pentru a aborda simptomele și cauza subiacentă. Tratamentele pentru a aborda afecțiunile care pot cauza tuse cu sânge includ antibiotice, dacă pneumonia sau tuberculoza cauzează afecțiunea dumneavoastră, steroizi, în cazul inflamației, sau intervenție chirurgicală și tratament pentru cancer, dacă o tumoră malignă stă la baza unui diagnostic de hemoptizie.
It is very a pity to me, that I can help nothing to you. But it is assured, that you will find the correct decision. Do not despair.