Prima pagină » Actualitate » Ce să faci în caz de cutremur? Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru – VIDEO

Ce să faci în caz de cutremur? Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru – VIDEO

17 mart. 2023, 14:12,
BZI.ro, în Actualitate

Dacă nu știi ce să faci în caz de cutremur, ai ajuns în locul potrivit. În continuare, dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a oferit câteva sfaturi utile de pus în practică în cazul unui seism de proporții.

Cutremurul este un fenomen natural determinat de eliberarea de energie în interiorul Pământului, în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile „se rup” și se deplasează poartă numele de plan de falie. De pildă, cutremurele din România de origine tectonică au loc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi de peste 60 de kilometri) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 de kilometri adâncime).

Ce să faci în caz de cutremur? Medicul Tudor Ciuhodaru: „Dacă suneți în mașină, opriți”

În cazul unui cutremur, dacă ne aflăm în mașină, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să oprim, dar nu sub un stâlp de înaltă tensiune sau sub copaci și nici în zonele în care există benzinării. În plus, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, este foarte important să nu ne aflăm în zone cu obiecte care se pot probuși sau care pot exploda.

De asemena, în școli, copiii se pot adăposti sub o bancă și, dacă seismul a trecut, să părăsească sala de clasă și, respectiv, clădirea în stil organizat și în timp util, fără să existe alte riscuri.

„Eu îmi puneam problema inclusiv a căilor de acces. Gândiți-vă cam cum arată clădirile de pe Lascăr Catargi, gândiți-vă că pe acolo este situat Inspectoratul de Situații de Urgență, ei sunt extrem de săritori și îi felicit pe pompieri pentru tot ce fac în fiecare zi, lucrurile trebuie gestionate. Și, tocmai de aceea, se făceau aceste sisteme de intervenție pe rază, în așa fel încât să poată interveni pe cea mai mică distanță, în cel mai scurt timp posibil. Iar pe stradă, dacă sunteți în mașină, opriți, evident, nu sub un stâlp de înaltă tensiune, nu sub copaci, nu în zonele în care există benzinării, obiecte care se pot prăbuși, zone care pot exploda.

Iar dacă vorbim despre instituțiile publice, gândiți-vă cât este de important, vorbesc de școli, ca aceste exerciții să fie făcute periodic. Dacă nu e timp, măcar adăpostirea între două bănci, sub o bancă, trebuie găsită o soluție în a nu fi afectată într-o primă instanță. Iar dacă se poate face acea evacuare în stil organizat și exersată, ca să poată fi făcută și în timp util și fără alte riscuri, este minunat să faci aceste lucruri.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru BZI LIVE.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „În Japonia, cutremurele fac parte din existența cotidiană”

Medicul Tudor Ciuhodaru precizează că cei din Japonia sau din Statele Unite au măsuri bine puse la punct în caz de cutremur, deoarece astfel de evenimente fac parte din existența cotidiană. Astfel, nu mai au nevoie să intervină pompieristic nici în ceea ce privește intervenția și nici în ceea ce se întâmplă după finalizarea seismului.

„Uitați-vă la cei din Japonia sau cei din Statele Unite, cum ei repetă aceste lucruri și nu au probleme, sunt obișnuiți. În Japonia, cutremurele aș putea spune că fac parte din existența cotidiană și nu mai e nevoie să intervină pompieristic, dramatic, ci lucrurile fac parte dintr-un sistem bine pus la punct, astfel încât să nu existe discontinuități nici în ceea ce privește intervenția și nici în ceea ce se întâmplă după. Pentru că ceea ce se întâmplă după, iar este foarte important.”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *