Durata unui ciclu menstrual poate fi calculată verificând numărul de zile cuprins între momentul începerii unei menstruații și prima zi a următoarei menstruații. În medie, acesta măsoară 28 de zile, însă poate varia de la 21 până la 35 de zile. Iată ce trebuie să știi dacă îți întârzie menstruația 2 săptămâni.
Dacă îți întârzie menstruația 2 săptămâni, cauze
În principiu, se poate considera o întârziere atunci când au trecut între 5 și 7 zile de la data la care ar fi trebuit în mod normal ca menstruația să își facă apariția. Dacă există o întârziere mai mare de atât, sau acestea au loc constant, este probabil să fie vorba de o problemă.
Principalul motiv pentru care ciclul nu mai apare este sarcina. Așadar, pentru a elimina această posibilitate și de a afla dacă această întârziere este motiv de bucurie sau de îngrijorare, recomandat este să faci un test de sarcină.
De altfel, și după naștere vor avea loc niște dereglări privind ciclul menstrual. Ciclurile vor continua să fie neregulate pe toată perioada alăptării și, după ce aceasta se va încheia, și menstruația va începe să se regleze.
Stilul de viață poate influența destul de mult menstruația. De exemplu, dacă corpul tău trece prin schimbări și oscilezi în greutate, organismul este supus unor factori de stres. Dacă scazi sau crești brusc în kilograme, numeroase procese pot fi afectate, inclusiv ciclul.
Totodată, și prezența unui virus sau a unei infecții în organism poate afecta. Prin asta, ne putem referi chiar și la o răceală ce poate întârzia ciclul menstrual.
Stresul poate întârzia menstruația
Chiar dacă uneori crezi că faci față stresului intens și ai situația sub control, acesta poate afecta anumite funcții ale organismului. Factorii de stres pot acționa asupra hipotalamusului, care este acea regiune a creierului unde este controlată și activitatea hormonilor. Astfel, hormonii reproducători, care sunt strânși legați de ciclul menstrual, pot fi afectați la rândul lor și pot determina întârzieri ale menstruației.
De altfel, și atunci când nivelul de prolactina sau de hormoni tiroidieni are de suferit, poate apărea și întârzierea ciclului menstrual.
Un alt motiv pentru întârzieri poate fi suprasolicitarea corpului prin efort fizic intens. În orice caz, e bine ca, în cazul dereglărilor, să consultați un medic pentru că poate fi vorba și de sindromul ovarelor polichistice. Acest sindrom se manifestă prin prezența unor chisturi pe ovare și, netratate, pot duce la infertilitate sau alte afecțiuni grave.
Deși anticoncepționalele sunt recomandate de către medic pentru această afecțiune, există anumite tipuri care pot duce, de asemenea, la întârzieri. Același lucru se poate întâmpla și după încetarea administrării de anticoncepționale.
Ciclurile menstruale neregulate pot fi un simptom al apropierii menopauzei și al scăderii producției de estrogen din organism. Această perioadă apare, în general, în jurul vârstei de 40 de ani.
Dacă îți întârzie menstruația 2 săptămâni, cel mai bine este să mergi la medic pentru a afla cauza. În cazul în care nu este nicio problemă, poți încerca să o accelerezi luând vitamina C, ghimbir sau ananas.