Prima pagină » Sanatate » Ce să faci dacă ai coji în cap. Cele mai bune tratamente naturiste

Ce să faci dacă ai coji în cap. Cele mai bune tratamente naturiste

29 aug. 2024, 09:52,
în Sanatate

Acele coji în cap, cunoscute și sub denumirea de dermatită seboreică sau mătreață, sunt o problemă comună care afectează scalpul. Deși nu sunt periculoase, acestea pot provoca disconfort, iritație și jenă, iar tratarea lor adecvată este esențială pentru menținerea sănătății scalpului.

Aceste coji în cap reprezintă o afecțiune des întâlnită la nivelul scalpului, caracterizată prin descuamarea pielii și uneori însoțită de roșeață și mâncărime. Cauzele pot fi diverse, de la producția excesivă de sebum, infecții fungice, până la reacții la anumite produse de îngrijire. Persoanele care suferă de coji pe scalp adesea experimentează disconfort psihic, din cauza aspectului inestetic și a senzației de iritație. Identificarea cauzei și adoptarea unor măsuri de tratament eficiente sunt primii pași către îmbunătățirea sănătății scalpului.

Ce să faci dacă ai coji în cap

Dacă ai observat în ultimul timp o coajă în cap, tăierea părului nu este o soluție, cel mai probabil este din cauza dermatitei seboreice sau popular spus, mătreață. O mare parte din populație suferă de această problemă dermatologică foarte inestetică, cauză a numeroase frustrări. Pe cât de sâcâitoare este această neplăcere, pe atât de greu pare de înlăturat. Totuși, vei rămâne surprinsă să afli că ai câteva remedii eficiente chiar la tine în casă.

Cele mai căutate şampoane şi cele mai vândute, de altfel, sunt cele care combat mătreaţa. Însă, de cele mai multe ori, acestea sunt scumpe şi, uneori, se dovedesc a fi ineficiente. Există, totuşi, şi remedii naturiste care ne pot scăpa de problema inestetică a părului, cu un cost minim.

Mătreața are la bază o multitudine de cauze, de la o hidratare proastă la o alimentație necorespunzătoare sau chiar o problemă dermatologică, precum eczema. Înainte de a apela la cele mai scumpe tratamente, încearcă o serie de remedii pe care probabil că le ai la îndemână și care te vor surprinde prin eficacitatea lor.

Banala aspirină conține aceeași substanță existentă în numeroase șampoane anti-mătreață: acid salicilic. Așadar, poți folosi acest medicament pentru a scăpa de aspectul neplăcut al unui scalp cu coji.

Zdrobește fin două pastile de aspirină, alcătuind o pudră din acestea. Adaug-o la cantitatea normală de șampon pe care o folosești la fiecare spălare. Lasă amestecul să acționeze timp de 1-2 minute, apoi clătește și spală din nou doar cu șampon. Ar trebui să se vadă efectul acestui tratament imediat.

Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu eficient pentru cojile pe scalp, care se găsește în orice bucătărie. Uită de tratamentele scumpe din farmacii și încearcă acest ingredient folosit de obicei în preparate culinare. Umezește-ți părul și apoi ia un pumn de bicarbonat de sodiu și masează scalpul cu el. Sari peste șamponare și clătește părul.

Usturoiul este un aliment cu atâtea beneficii, încat nu ne miră că poate fi folosit inclusiv în numeroase tratamente cosmetice. În cazul mătreții, proprietățtile antifungice ale acestuia fac adevărate minuni și înlătură bacteriile care usucă în exces scalpul. Zdrobește câțiva căței de usturoi și masează capul cu acesta. Pentru a înlătura mirosul neplăcut și persistent, amestecă usuroiul cu miere și folosește această combinație înainte de o baie obișnuită.

Care sunt cauzele acestei probleme de la nivelul scalpului

Dacă te-ai întrebat de la ce se face coaja în cap, află că pot fi de vină mai multe afecțiuni dermatologice, printre care cele mai frecvente sunt: dermatita de contact.

Aceasta apare din cauza unei alergii, fie la șampon, fie la alte produse care intră în contact cu scalpul. De obicei, dermatita de contact poate fi eliminată prin îndepărtarea alergenului care a provocat-o.

Totuși, dacă te-ai scărpinat atât de tare din cauza mâncărimilor încât ai făcut răni, cel mai bine ar fi să discuți cu un medic dermatologic pentru a vedea ce este de făcut.

Dermatita seboreică este o afecțiune care se manifestă, de obicei, prin mâncărime, exfoliere și prurit. Deși nu este cunoscută cauza exactă a dermatitei seboreice, specialiștii susțin că de vină este o ciupercă, malassezia furfur.

Dezvoltarea anormală a acestui microorganism determină reînnoirea prea rapidă a celulelor pielii care apar în grupuri la nivelul scalpului, formând scuame.
Mătreața se poate prezenta sub forme diferite în funcție de tipul pielii. De exemplu, la un scalp uscat, cojile de pe scalp vor avea forma unor mici solzi albi și uscați care se desprind, fiind vizibili cel mai bine pe hainele de culoare închisă.

Pe de altă parte, când avem de-a face cu un ten gras, cojile au aspectul unor solzi mai mari, care se lipesc de scalp chiar la rădăcina firelor de păr. În ambele situații pot apărea mâncărimi ale scalpului și iritarea pielii capului.

Bolile scalpului pot fi diverse, la fel și cauzele lor. Cele mai frecvente sunt asociate cu mâncărimile sau cu o sensibilitate crescută a pielii de pe cap.

Cele mei frecvente boli asociate scalpului, pe lângă dermatita seboreică sunt neurodermita sau dermatita atopică, foliculita bacteriană, boli autoimune, tinea capitis, alopecia areata, trichotilomania, acneea cheloidă nucală. Există, însă și unele boli autoimune  care pot provoca aceste coji în cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`