Dat fiind faptul că este cea mai neplăcută senzație pe care o avem, te poți întreba ce să faci când ți-e rău de la stomac. Apare când te aștepți mai puțin, fie după ce mâncăm ceva, când suntem în mașină sau când avem o afecțiune care are, printre altele, și un simptom asociat cu această senzație.
Senzația de vomă este de regulă un simptom al bolilor și nu o afecțiune în sine, ea este doar un mecanism de apărare și de conservare al organismului uman, exact cum este și febra. Greața, cum o mai cunoaștem în termen populari, se manifestă ca o senzație neplăcută și de obicei puternică apărută la nivelul stomacului.
Ce să faci când ți-e rău de la stomac
Durerea abdominală, denumită de multe ori „durere de stomac”, reprezintă disconfortul sau durerea care apare oriunde în zona dintre marginea inferioară a toracelui și marginea superioară a pelvisului. Durerea abdominală este o problemă destul de comună, cu care se poate confrunta oricine, cel puțin o dată în viață.
Cele mai eficiente măsuri pe care le poți lua când te confrunți cu o stare de greață după masă sunt hidratarea și odihna. Nu ar trebuie să încerci să te tratezi singur, dar, dacă nu te simți bine, există lucruri mci pe care le poți face pentru a diminua senzația de greață și anume: consumă biscuiți sărați; consumă cantități mici de ghimbir, sub formă de rădăcină proaspătă sau de ceai; topește în gură un cub de gheață; aerisește încăperea și respiră aer proaspăt; evită mirosurile puternice.
Evită important să urmărești când simți greață, cât durează, ce a provocat-o și ce te-a ajutat să te simți mai bine. Toate acestea sunt informații importante care pot ajuta medicul să stabilească un diagnostic.
Stările de greață după masă pot avea diverse cauze, iar tratamentul potrivit depinde de acestea. Este bine să consulți un medic înainte de a lua orice medicament, pentru a beneficia de o evaluare corectă și a primi tratamentul corespunzător.
Cu toate acestea, există câteva tipuri generale de medicamente care pot fi utile în gestionarea stărilor de greață după masă: antiemetice; medicamente antireflux și medicamente prokinetice.
Cum scapi de senzația de greață
Pe lângă tratamentele medicamentoase, în prima fază, tratamentele la domiciliu pot ajuta la ameliorarea stării de greață. Folosește aceste remedii pentru a combate senzația de greață rapid și eficient.
Citricile au un miros puternic, iar lămâia este în mod deosebit benefică în combaterea senzației de greață. Taie o felie de lămâie și miroase-o preț de câteva minute. Dacă simți nevoia, poți chiar să muști felia de lămâie. De altfel, și mirosul de lămâi poate ușura, de asemenea, greața.
Ghimbirul este cel mai eficient remediu anti-greață, multe dintre pastitele antiemetice naturiste fiind pe bază de ghimbir. Avantajul consumului de ghimbir este că nu prezintă aceleași riscuri la capitolul efecte adverse ca și medicamentele antiemetice. Poți consuma ghimbirul ca atare, mestecând o felie subțire. De asemenea, poți bea ceai de ghimbir sau poți folosi capsule cu extract de ghimbir.
Menta poate, de asemenea, să combată greața cauzată chiar și de chimioterapie. Aceasta poate fi consumată sub formă de capsule, ceai sau ulei esențial. Dacă greața este caută de durerile menstruale, scorțișoara este cea care o poate combate.
O poți consuma atât în preparatele gătite, cât și în ceai. Înainte de a lua medicamente, e important să știi ce să faci când ți-e rău de la stomac și ce tratamente naturiste există.