Prima pagină » Sanatate » Ce să faci când te doare măseaua tare: Care sunt principalele cauze și cum se tratează

Ce să faci când te doare măseaua tare: Care sunt principalele cauze și cum se tratează

29 iun. 2021, 10:13,
în Sanatate

Durerea de măsea este una dintre cele mai greu de suportat și tocmai de aceea este bine de știut ce să faci atunci când te doare măseaua tare.

Durerea de măsea poate avea cauze multiple și poate varia ca intensitate, începând de la durere surdă, până la durere ascuțită. Durerea poate fi resimțită într-un singur loc sau poate să simtă că durerea se extinde în întreaga gură. De asemenea, aceasta poate fi ascuțită, constantă sau temporară.

Măseaua este un dinte situat în partea posterioară a arcadelor dentare și au o suprafață lată și mai multe rădăcini. Măselele de sus se află în imediata apropiere a sinusurilor maxilare, în timp ce cele de jos se află în apropierea vaselor majore de sânge și a unor nervi importanți.

Ce să faci când te doare măseaua tare: Simptomele durerii de măsea

Simptomele durerii de măsea cele mai des întâlnite sunt inflamarea gingiei din jurul măselei cu pricina, febră, durere de cap și gust neplăcut în gură, dacă durerea este cauzată de o infecție.

Alte simptome care pot să apară în cazul durerii de măsea sunt durerea în apropierea urechii, durerea în timpul mestecatului, sensibilitatea la alimente și băuturi reci și fierbinți, durerea ascuțită, presiunea în zona sinusurilor, umflarea gingiilor sau sângerarea gingiilor, sensibilitatea în zona din apropierea maxilarului, durere pulsatilă localizată în maxilar, mușchii maxilarului sunt încordați sau agravarea durerii de măsea în timpul nopții.

Cauzele durerii de măsea

Durerea de măsea poate avea cauze diverse. Cea mai des întâlnită cauză pentru durerea de măsea sunt cariile dentare și pulpit. Cariile pot să apară în interiorul și pe suprafața măselelor, din cauza igienei dentare precare. Pacientul poate să simtă o durere ascuțită sau o durere pulsatilă într-o măsea care are o carie.

Pulpita este rezultatul inflamației din interiorul dintelui molar, cauzată de cariile dentare. Această inflamație poate cauza o infecție bacteriană și trebuie să fie tratată înainte de a deteriora permanent dinții sau cavitatea orală.

O altă cauză a durerii de măsea este abcesul dentar, care apare atunci când pacientul dezvoltă o infecție în măsea, din cauza unei carii dentare netratate. Abcesul apare ca un „săculeț“ cu puroi, așa că nu trebuie trecut cu vederea.

Boala parodontală poate fi o altă cauză a durerii de măsea. Această infecție a gingiilor poate afecta măselele și poate cauza inflamație, distrugere a țesuturilor din gingii și deteriorarea oaselor din apropierea dintelui.

Mai rar întâlnită, o altă cauză a durerii de măsea paote fi fractura dentară sau crăparea plombei dentare.

O lată cauză mai rară este măcinarea măselelor din cauza scrâșnitului.

Indiferent de cauza apariției durerii, este indicat să mergeți la un control la medicul stomatolog dacă durerea nu dispare în două zile, este severă, apare febra, dureri de urechi sau la deschiderea gurii.

Tratamente pentru durerea de măsea

Durerea de măsea se tratează diferit în funcție de cauza care a dus la apariția acesteia.

În cazul unei carii, dentistul o va plomba. Dacă este necesară extracția dentară, atunci va scoate măseaua cu probleme. În schimb, în cazul unei infecții, medicul va trata curățând zona infectată și va recomandă administrarea unui tratament pe bază de antibiotice.

Până să ajungeți la un cabinet dentar, puteți clăti gura cu apă călduță, folosi ață dentară pentru a îndepărta orice particule de alimente sau placa bacteriană care este prinsă între măsele sau administrarea unui analgezic pentru calmarea durerii.

De asemenea, poți apela la un medicament antiinflamator nesteroidian, pe bază de ibuprofen sau pe bază de naproxen. Pentru a reduce din durere poți aplica o compresă cu gheață sau o compresă caldă pe față, în apropierea zonei unde se află măseaua care te doare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`