Bubițele de la intoxicație alimentară reprezintă un simptom mai puțin cunoscut al toxiinfecțiilor alimentare, manifestându-se prin erupții cutanate care pot varia de la urticarie la pete roșii și mâncărime. Acestea pot apărea ca urmare a consumului de alimente contaminate cu bacterii, viruși sau toxine, deși sunt mai puțin frecvente decât simptomele gastrointestinale, pot indica o infecție serioasă.
Toxiinfecția alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente și apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Simptomele tipice sunt vărsăturile și diareea. Tratamentul depinde de cauza bolii și de severitatea simptomelor. Cele mai multe persoane au forme ușoare de boala care durează câteva ore sau zile și se pot îngriji singuri la domiciliu, hidratându-se adecvat.
Bubițe de la intoxicație alimentară
Erupțiile cutanate în cazurile de toxiinfecție alimentară pot varia de la ușoare la severe și pot apărea în diferite forme. Acestea pot fi un semn al unei reacții alergice la anumite alimente sau pot indica prezența unei infecții sistemice.
Erupțiile pot fi însoțite de mâncărime sau durere și pot apărea pe diferite părți ale corpului. Este imposibil să se acorde atenție acestor simptome, deoarece pot semnala nevoia de tratament medical.
Urticaria, cunoscută și sub numele de bube, aceasta este un tip de erupție cutanată caracterizată prin umflături roșii, mâncărime, care pot apărea pe orice parte a corpului. Aceasta poate fi rezultatul unei reacții alergice la alimente sau poate fi cauzată de toxinele prezentate în alimentele contaminate. Află cum scapi de inflamațiile pielii.
Punctele roșii mici care pot apărea pe piele ca rezultat al sângerărilor subcutanate minuscule. Acestea sunt adesea un semn al unei afecțiunii subiacente mai grave, cum ar fi o infecție severă sau o reacție la anumite medicamente sau toxine, inclusiv cele din alimentele contaminate.
Simptomele unei toxiinfecții alimentare pot să apare la o oră de la infectare sau după 2 luni, debutând prin greață, vomă, crampe intestinale și diaree. De regulă, se instalează și durerile musculare, durerile de cap și febra. Infecțiile alimentare se datorează enterobacteriaceelor reprezentate în special E.coli, care contaminează carnea de pui, și prezintă evoluție autolimitată, cu dispariția simptomelor în decurs de 3 – 5 zile.
Metode de tratament
Tratamentul intoxicației alimentare include repaos alimentar; substituirea pierderilor lichidiene datorate vărsăturilor și diareei; administrarea de antibiotice în conformitate cu sensibilitatea germenilor care au declanșat intoxicația alimentară; administrarea de antitoxina butulinică în cazul intoxicației alimentare cu C. Botulinum. Iată câte zile de concediu medical poate da medicul de familie.
Este recomandată vizita la medic în cazul simptomelor moderate spre severe și severe. Uneori, toxiinfecția alimentară poate degenera în complicații, mai ales la copii, persoane în vârstă, pacienți cu sistem imunitar slăbit, femei însărcinate. Deshidratarea cu precădere în cazul celor mici poate constitui urgența medicală care implică internare pentru administrarea intravenoasă a lichidelor necesare.
Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin adoptarea unor măsuri de igienă precum spălarea frecventă a mâinilor, a fructelor și legumelor proaspete consumate, alegerea cu grija a locurilor pentru luat masa în oraș, în special în timpul concediilor în țara ori în afara țării.
Este important de știut că acele bubițe provocate de o intoxicație alimentară nu sunt contagioase, deoarece nu sunt cauzate de agenți patogeni care se transmit de la o persoană la alta.