Dacă te întrebi ce să faci când ai șoareci în casă, ei bine, trebuie să știi că trebuie să acționezi rapid și eficient! Nu numai că șoarecii pot provoca daune semnificative casei tale, dar ei pot transmite și boli periculoase. Prin urmare, reprezintă adevărate riscuri pentru sănătate.
Șoarecii și șobolanii migrează prin casele oamenilor în căutare de hrană, căldură sau adăpost. Se reproduc repede și pot răspândi boli. Adesea provoacă daune prin mestecarea firelor, cărților și jucăriilor sau pătrunzând în dulapuri și stricând alimentele, rozând pungi de depozitare și chiar recipiente de plastic. De asemenea, lasă urme de urină și fecale, iar acestea conțin bacterii și viruși.
Ce să faci când ai șoareci în casă?
Prima metodă se a scăpa de șoareci este să-i faci să adulmece mentă. Nu trebuie decât să zdrobești câteva frunze de mentă și să le așezi prin casă. Trebuie să ai grijă că mirosul de mentă se slăbește în timp, așa că, înlocuiește menta în mod regulat. De asemenea, este ideal să pui menta în cuibul răzătoarelor, dacă știi unde este acesta.
Un alt miros pe care nu-l suportă rozătoarele este lavanda. Așa că, merită să pui buchete de lavandă prin toată casa. Metoda va fi și mai eficientă dacă vei găsi cuibul rozătoarelor și pui buchetul de lavandă. În plus, chiar dacă nu ai mentă sau lavandă, poti scăpa de rozătoare cu ajutorul oțetului. Se pune un vas cu oțet în cuibul acestora și ei ar trebui să plece.
De asemenea, soarecii urăsc mirosurile tari, așa că poți prepara o saramură din usturoi tocat amestecat cu apă. Pulverizează acest amestec prin locurile în care știi că stau șoarecii și o să vezi că-i alungi. De asemenea, poți pune și căței de usturoi în aceste locuri.
La fel poți proceda și cu ceapa, pe care o poți pune în locurile în care știi că se ascund șoarecii, dar înlocuiește-o cu una nouă a doua zi. Mirosul pregnant de ceapă îndepărtează șoarecii, iar în scurt timp aceștia vor ocoli aceste locuri.
Ce boli poți face din cauza șoarecilor
Motivul pentru care nu vrei să se strecoare rozătoare în casa ta ar trebui să fie în principiu din cauza bolilor pe care le poartă. Acestea includ sindromul pulmonar cu hantavirus și coriomeningita limfocitară. Respirația prafului care conține urină și excremente de șoarece poate provoca aceste boli ale sistemului respirator și neurologic.
În timpul vizitelor lor de noapte, șoarecii și șobolanii lasă urina și fecalele oriunde merg. Acesta este motivul pentru care trebuie să cureți temeinic toate zonele în care șoarecii ar putea hoinări.
Dacă găsești o zonă cu mai multe excremente, folosește o mască și mănuși pentru a o curăța și spală-te bine pe mâini după aceea. Contactul direct și, mai rar, mușcăturile de la șoareci pot răspândi, de asemenea, aceste boli.
Leptospiroza este o boală infecțioasă cauzată de bacterii care se poate răspândi prin apa potabilă care conține urme de urină de la rozătoarele infectate. Și animalele de companie pot fi expuse riscului de această boală. Dacă ai șoareci în casă, scoate vasul cu apă pentru animalele de companie peste noapte și curăță-l zilnic. Află dacă bizamul este un șobolan de apă.
Salmoneloza este cauzată de bacterii și poate afecta pe oricine, dar copiii mai mici de 5 ani sunt expuși în mod special la risc. Și se transmite prin fecalele de șoarece. Ciuma, tifoidă și variola (infecții rickettsiale) se răspândesc prin puricii și acarienii de șoarece. În timp ce tratamentele sunt disponibile, este mai bine să previi aceste boli și să știi ce să faci când ai șoareci în casă.