Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce să faci când ai atacuri de panică. De ce apar stările de frică intensă

Ce să faci când ai atacuri de panică. De ce apar stările de frică intensă

08 dec. 2021, 09:59,
în Stiri si curiozitati

Puțini sunt cei care știu ce trebuie să faci când ai atacuri de panică. Acestea sunt întâlnite tot mai frecvent și sunt caracterizate de o stare de tensiune și neliniște spontană. Atacurile de panică nu sunt asociate cu nevrozele sau cu alte boli mintale grave, dar dacă aceste episoade de anxietate apar tot mai des, există motiv de îngrijorare. Multă lume se întreabă de ce apar stările de frică intensă.

Ce să faci când ai atacuri de panică

Atacurile de panică sunt episoade de frică și neliniște ce apar în mod spontan și pot dura până la 30 de minute. Aceste stări de anxietate sunt declanșate de o situație sau de un eveniment neașteptat, iar persoana în cauză nu știe cum să gestioneze momentul în care se află. 

Mai mult, atacurile de panică pot fi declanșate și de amintirea unor situații neplăcute din trecut care influențează acțiunile din prezent ale unei persoane.

Această afecțiune psihologică ușoară apare tot mai des în rândul tinerilor, iar psihologii recomandă o atenție sporită asupra acestor stări de anxietate care pot duce în unele cazuri la depresie. Specialiștii sunt de părere că esențială este controlarea acestor episoade de panică și tensiune, precum și utilizarea unor remedii naturiste.

Atacurile de panică pot fi tratate cu ajutorul psihoterapiei. Importantă este acceptarea situației dificile și recunoașterea a ceea ce a declanșat teama excesivă. Se pare că exercițiile de respirație și autosugestia au un efect benefic asupra persoanelor care au atacuri de panică.

De asemenea, în cazul apariției stărilor de anxietate, sunt recomandate ceaiurile din plante. Acestea au un rol calmant și de relaxare. Printre cele mai utilizate sunt ceaiurile de mușețel, valeriană și tei. 

Mușețelul este cunoscut pentru efectul terapeutic în cazul persoanelor cu tulburări emoționale, iar consumul frecvent de ceai de mușețel este extrem de benefic pentru depășirea atacurilor de panică.

O altă plantă recomandată în acest caz este și valeriana, folosită de psihologi și psihoterapeuți în tratarea depresiei, insomniei și anxietății.

Pe lângă remediile naturiste, sunt recomandate și activitățile în aer liber care ajută persoana care trece prin stări tensionate să scape de stres și de stările de neliniște. Stabilirea unui program de lucru și odihna corespunzătoare influențează și ele dispozițiile și stările emoționale.

În cazul în care atacurile de panică apar frecvent și fără un motiv serios, se recomandă consultarea unui medic specialist deoarece aceste stări de frică spontană pot duce la depresie sau nevroză.

De ce apar stările de angoasă și teamă spontană

De cele mai multe ori, stresul este principalul factor declanșator al atacurilor de panică. Stările de frică intensă și disperare apar în momentul în care o persoană se confruntă cu o situație neașteptată. Persoana care trece printr-un atac de panică nu poate gestiona aceste momente și ajunge la disperare. 

Printre cauzele atacurilor de panică se numără și moștenirea genetică sau un temperament mai sensibil la stres. Mai mult, nicotina, alcoolul și cafeina ar favoriza apariția stărilor de angoasă.

Atacurile de panică sunt recunoscute după câteva simptome specifice. Cele mai frecvente reacții sunt dificultățile de respirație și creșterea pulsului, transpirație excesivă și durere în stomac. Pot să apară și stări de amețeală sau leșin, dar și dificultăți de mișcare. Principalul simptom este apariția unui sentiment de frică intensă. Dacă atacurile de panică apar în fiecare zi, acestea pot declanșa un atac de cord sau o depresie gravă.

Stresul este responsabil pentru declanșarea stărilor de anxietate și neliniște, așa că e bine să știm cum să trecem peste atacurile de panică. Teama spontană și exagerată, angoasa și disperarea sunt printre cele mai frecvente simptome, dar pot fi controlate cu ajutorul unor remedii simple. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025