Prima pagină » Coronavirus » Ce să faceți și ce să nu faceți înainte și după ce v-ați vaccinat anti-COVID-19

Ce să faceți și ce să nu faceți înainte și după ce v-ați vaccinat anti-COVID-19

25 ian. 2021, 22:15,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Potrivit CNN, dacă intenționați să vă vaccinați anti-COVID-19, trebuie să urmați o serie de sfaturi din partea experților, pentru a ști cu certitudine că ați făcut tot ce este corect.

Printre aceste sfaturi se regăsesc următoarele: să nu lasați dezinformarea asupra vaccinurilor să vă întunece judecata, să vă vaccinați, chiar dacă ați avut COVID-19, să spuneți personalului medical dacă suferiți de alergii.

Ce să nu faceți: Nu lăsați dezinformarea asupra vaccinurilor să vă întunece judecata

Rețelele sociale sunt pline de dezinformări atât despre Covid-19, cât și despre vaccinurile disponibile pentru prevenirea acestuia. Dacă aveți dubii despre vaccinuri, informați-vă din surse sigure.

Ce să faceți: Vaccinați-vă, chiar dacă ați avut COVID-19

Reinfectarea cu Covid-19 este posibilă, astfel încât toată lumea trebuie să se vaccineze împotriva virusului, inclusiv cei care au avut deja boala.

Atenție: Dacă vi s-au administrat anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă în timp ce erați bolnav de Covid-19, ar trebui să așteptați 90 de zile după tratament înainte de a primi vaccinul, potrivit specialiștilor. Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a vă programa pentru vaccinare.

Ce să nu faceți: Nu vă vaccinați dacă aveți COVID-19 sau ați stat în preajma unei persoane infectate

Dacă ați fost testat pozitiv pentru Covid-19 sau ați stat în preajma unei persoane care are boala, nu ar trebui să mergeți la locul de vaccinare pentru a vă face vaccinul până nu au trecut simptomele și perioada de izolare, a spus dr. Michael Ison, profesor în divizarea bolilor infecțioase și a transplantului de organe la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

„Pur și simplu, nu vrei să îmbolnăvești oamenii care așteaptă la coadă. Nu vrei să îmbolnăvești personalul medical”, a spus Ison.

Ce să faceți: Vaccinați-vă dacă ați avut COVID-19 și ați rămas cu simptome

Un număr din ce în ce mai mare de oameni suferă de coronavirus lung – oameni care continuă să sufere de oboseală, ceață cerebrală, dureri, dureri de cap și multe altele de luni de zile după ce virusul a părăsit organismul lor.
Nu lăsați reacțiile în curs de desfășurare să vă împiedice să vă vaccinați, a declarat cercetătorul în domeniul vaccinului, Dr. Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.

„Credem că simptomele pe termen lung nu se datorează infecției cu virus activ, ci răspunsurilor inflamatorii prelungite la virus”, a spus Hotez.

Ce să faceți: Spuneți personalului medical dacă suferiți de alergii

Este rar, dar câteva persoane au avut reacții alergice moderate până la severe după ce li s-au administrat vaccinurile ARNm Moderna și Pfizer, așa că asigurați-vă că spuneți asistentei de la locul de vaccinare despre orice reacții alergice din trecut.

Ce să faceți: Continuați să purtați masca și să mențineți distanța socială, chiar dacă v-ați vaccinat

Continuați să purtați măștile și practicați distanțarea socială adecvată după prima și a doua doză de vaccin. Prima doză nu va produce un răspuns imun suficient pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe alții. A doua doză trebuie să ofere o protecție de aproximativ 95% în decurs de una până la două săptămâni după administrare, în funcție de vaccin.
Cu toate acestea, chiar și după ce sunteți complet vaccinat, este posibil să fiți în continuare un purtător al coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024