Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Glucoza: ce trebuie sa stii despre ea

Glucoza: ce trebuie sa stii despre ea

09 dec. 2019, 16:30,
în Sanatate

Ce rol are glucoza in corp. Glucoza este un zahăr simplu (carbohidrat) depozitat în corpul nostru sub formă de glicogen care poate fi mobilizat în orice moment pentru a satisface cererea celulei în cauză: este combustibilul corpului nostru. Glucoza este transportată în sânge, putem măsura cantitatea de glucoză din sânge cu o analiza a glicemiei. Un hormon numit insulină este responsabil de menținerea unui nivel constant de glucoză în sânge.

Caracteristicile glucozei:

Carbohidrați esențiali care servesc ca substrat energetic pentru multe celule ale corpului
Glicemia este nivelul glicemiei din sânge
Excesul de glucoză poate duce la intoleranță la glucoză și apoi diabet de tip 2 pe termen lung
Lipsa de glucoză din organism poate provoca hipoglicemie mai mult sau mai puțin gravă
Consumul de sirop de glucoză prezent în alimentele industriale trebuie să fie limitat

Glucoză: beneficii

Energie. Este prima sursă de energie a organismului și este folosită de toate celulele, inclusiv de celulele creierului.

Constituent celular. Glucoza este de asemenea un element esențial pentru compoziția macromoleculelor care conțin zaharuri precum glicoproteinele.

Ce rol are glucoza in corp. Alimente bogate în glucoză

Glucoza se găsește asociată cu alte molecule în multi carbohidrați dietetici (amidon, lactoză, zaharoză…). Prin descompunerea acestor carbohidrați, organismul obține glucoza pe care o va folosi apoi pentru toate celulele din corp.

Prin urmare, glucoza se găsește în toate alimentele bogate în carbohidrați (alimente amidonice, fructe, produse de cofetărie…). Poate fi fabricata și de corp.

Utilizarea siropului de glucoză

Siropul de glucoză este compus din glucoză, dar și fructoză la 55%. Se mai numește sirop glucoză-fructoză sau sirop de porumb.

Ce rol are glucoza in corp. Siropul de glucoză este un pericol pentru sănătate?

Siropul de glucoză a fost folosit de mai multe decenii de industria agroalimentară. Numeroasele sale avantaje practice îl fac un aliment la alegere: este de lungă durată, ușor de utilizat, ieftin și face preparatele alimentare mai captivante. Consumat în exces, acest amestec de glucoză și fructoză ar fi foarte nociv pentru sănătate. Fructoza in doze mari ar provoca o creștere rapidă a trigliceridelor și a colesterolului din sânge. Astfel, s-ar promova afecțiuni supraponderale, hepatice și boli cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`