Prima pagină » Pascani » Magazin » Ce risca soferii care nu monteaza anvelope de iarna?
Ce risca soferii care nu monteaza anvelope de iarna?

Ce risca soferii care nu monteaza anvelope de iarna?

03 aug. 2020, 10:17,
BZI.ro, în Pascani

Inca din anul 2011, legea interzice soferilor sa circule fara anvelope de iarna montate pe masina pe drumurile publice acoperite cu gheata, zapada si polei. In sezonul rece anvelopele de iarna sunt un “must have” al autoturismelor, iar conducatorii auto trebuie sa inteleaga faptul ca daca ignora aceasta legislatie consecintele sunt atat de natura legislativa, cat si de natura al pericolelor la care se expun pe sosea.

Riscurile legale la care se expun conducatorii auto care circula fara anvelope de iarna montate

Nerespectarea legii privind circulatia pe drumurile publice numarul 195/2002 din Codul Rutier atrage o contraventie ce se incadreaza in clasa IV de amenzi. Cu alte cuvinte, soferii care circula fara anvelope de iarna risca amenzi foarte mari si retinerea certificatului de inmatriculare. Fapta este considerata de gravitate maxima iar soferii pot plati jumatate din amenda primita in termen de 15 zile.

Concret, aceasta lege presupune faptul  ca autoturismele personale si autovehiculele de transport persoane care au o capacitate maxima de 9 locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pentru toate rotile.

In alta ordine de idei, autovehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata ce depaseste 3,5 tone si cele de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto, trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau este necesar sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Retinerea certificatului de inmatriculare pentru soferii care circula fara anvelope de iarna

Retinerea certificatului de inmatriculare presupune eliberarea de catre autoritati a unei dovezi inlocuitoare fara drept de circulatie, ceea ce semnifica faptul ca masina nu poate circula in trafic pana la restituirea talonului care se va face in baza dovezii ca proprietarul si-a echipat in mod corespunzator masina cu anvelope de iarna.

Riscuri reale legate de neechiparea autoturismului cu anvelope de iarna

Fara anvelopele de iarna potrivite, masina devine un adevarat pericol pe sosele. Accidentele sunt inevitabile iar, in cazul producerii acestora, companiile de asigurari pot alege sa nu plateasca despagubiri proprietarilor masinilor neechipate cu cauciucuri de iarna.

Cel mai mare risc la care se supun soferii care aleg sa nu isi echipeze in mod corespunzator masina cu anvelope de iarna este cel al puneri in pericol al participantilor la trafic, precum si a pasagerilor.

Identificarea anvelopelor de iarna potrivite

Identificarea anvelopelor de iarna potrivite nu este dificila. Acestea se pot identifica usor dupa prezenta pe laterale a literelor M si S sub forma M.S sau M+S (mud + snow). Acestea au compusi care raman moi la temperaturi joase si se pot recunoaste usor dupa structura canelata care asigura o performanta optima in conditii de frig si umezeala. Conducatorii auto trebuie sa tina cont de dimensiunile potrivite ale anvelopelor, dar si de brand atunci cand fac o asemenea alegere.

Material realizat impreuna cu Digital Metrics – Agentie Marketing Online

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *