Intrarea Capitalei în scenariul roșu aduce impunerea mai multor restricții pentru următoarele 14 zile.
Rata de infectare cu coronavirus a depăşit duminică 3 la mia de locuitori, ajungând, mai exact, la 3,02. Capitala are, duminică, cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, respectiv de 3,02, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.
În aceste condiții, bucureștenii vor trebui să poarte masca de protecție în spațiile publice închise sau deschise, indiferent de gradul de aglomerare.
Se închid restaurantele
Intrarea în scenariul roșu presupune închiderea restaurantelor, sălilor de jocuri, cafenelelor, cinematografelor, dar și a teatrelor. Până acum, când rata de incidență în București a fost de peste 1,5 la mia de locuitori, actorii puteau urca pe scenă în fața unei săli pe jumătate plină.
„După 3 la mie, se suspendă activitatea în teatre, cinematografe, instituții de cultură, care organizează spectacole în spații închise. De asemenea, se suspendă activitatea în restaurante și cafenele care funcționează în spații închise”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Orele s-ar putea desfășura exclusiv online
O altă restricție ce s-ar putea aplica este închiderea școlilor. Orele se vor susține exclusiv online, însă astăzi, elevii vor merge la cursuri.
Monica Anisie, ministerul Educaţiei, a spus că propune desfăşurarea cursurilor în sistemul online în Bucureşti.
Monica Anisie a explicat că decizia de a desfăşura în sistem online cursurile va veni astăzi, iar cel mai probabil de mâine, elevii nu vor mai fi prezenţi în mod fizic la clase.
„Am definitivat planul de măsuri cu privire la predarea online, care are în vedere și modalitatea în care fiecare unitate de învățământ a distribuit tabletele transmise de MEC. Am stabilit cu inspectorii școlari ca după ce se încheie Comitetul pentru Situații de Urgență să realizăm o videoconferință cu toți directorii unităților de învățământ din București.
În confirmitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul ar trebui să decidă această suspendare tempoară a cursurilor pentru 14 zile. Toate unităţile de învăţământ vor avea activităţile didactice faţă în faţă suspendate. Şi cele private. Dar această decizie este la Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Monica Anisie.
Astăzi, cursurile se desfăşoară în scenariul 2, hibrid, pentru că în lipsa Hotărârii Comitetului Judeţean de Urgenţă se aplică scenariul 2.
Prefectul Capitalei nu a știut numărul de îmbolnăviri pentru că era la cumpărături!
Prefectul Gheorghe Cojanu a spus aseară că nu ştia că rata de infectare cu COVID-19 dn Bucureşti a depăşit pragul critic de 3 la 1000 de locuitori. Motivaţia acestuia a fost şocantă: era la cumpărături.
„Nu am avut numărul de îmbolnăviri, eram la cumpărături, nu îl primisem. La ora la care am fost informat de acest aspect, v-am spus, eu nu îl primisem. La noi se trimite pe email, oficial. Inspectoratul informează DSP-ul. Iar DSP-ul când ne trimite setul de propuneri, ne trimite, probabil, și acest lucru. Deci îmi puneți mie în cârcă niște lucruri, de ce nu se face nu știu ce. Pai eu fac în momentul în care am propunerea DSP-ului”, a declarat Gheorghe Cojanu.
Alba Iulia, în scenariul roșu
Municipiul Alba Iulia a intrat în scenariul roşu de joi seara, 15 octombrie, pe o perioadă de 14 zile, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). Alba Iulia este oraş în care incidenţa a ajuns la 3,24, cu 243 de cazuri noi de COVID-19 depistate de la 1 octombrie, din care 39 în ultimele 24 de ore,
Membrii CLSU Alba Iulia au hotărât suspendarea temporară a activităţilor didactice în toate unităţile care presupun prezenţa faţă in faţă, cursurile urmând a se desfăşura in sistem online, precum şi instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.
Mai mult, se suspendă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor în spaţiile interioare, precum şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc.