Prima pagină » Local » Ce reprezintă, din punct de vedere ortodox, zilele săptămânii? Părintele Calistrat Chifan ne vorbește despre perioada Octoihului – VIDEO

Ce reprezintă, din punct de vedere ortodox, zilele săptămânii? Părintele Calistrat Chifan ne vorbește despre perioada Octoihului – VIDEO

04 nov. 2022, 10:23,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre perioada Octoihului. Iată ce reprezintă, din punct de vedere ortodox, zilele săptămânii?

Fiecare zi a săptămânii îmbracă o semnificație cu totul aparte în tradiția ortodoxă. Astfel, de duminică (începutul săptămânii) și până sâmbătă (cea de-a șaptea zi a săptămânii), fiecare pas pe care îl facem spre mântuire este călăuzit de sfinți și soroace binecuvântate, rânduite de Dumnezeu spre folosul îndreptării creștinilor.

Părintele Calistrat Chifan, despre perioada Octoihului: „Este cea mai mare din an și are opt glasuri, care se repetă de-a lungul anului bisericesc”

Potrivit părintelui Calistrat, în viața Bisericii există un program al săptămânii respectat cu strictețe. Mai mult, este binecunoscut faptul că perioada slujbelor se împarte în trei perioade, cea mai mare fiind perioada Octoihului.
Celelalte două perioade bisericeşti sunt: Triodul, care ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului pana în Sâmbăta Mare şi Penticostarul care începe la Duminica Paştilor şi se termină cu Duminica Tuturor Sfinţilor.

„În viața liturgică, a Bisericii, noi avem un program al săptămânii, pe care Biserica îl respectă. Și, pentru a intra în dimensiunea lucrării, trebuie să înțelegem că perioada slujbelor se împarte în trei perioade: perioada Octoihului, care este cea mai mare din an și are opt glasuri, care se repetă de-a lungul anului bisericesc, apoi avem Bogorodișna Maici Domnului sau o carte de cântări scrise, atribuită Sfântului Ioan Damaschin, cu laude aduse Maicii Domnului, în care rugăciunile sunt puse pe glasuri și pe săptămâni.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Duhovnicul a adăugat că perioada octoihului mai este cunoscută și ca perioada Învierii, deoarece, odată cu fiecare Liturghie, este sărbătorită o Înviere. Octoihul are ca sărbătoare centrală Nașterea Domnului, urmată de Bobotează și reînnoiește, prin slujbele Bisericii, activitatea profetică și învățătorească a Mântuitorului.

„Vorbim de perioada Octoihului sau cea a Învierii, pentru că așa se și numește. Pentru că noi, propriu-zis, cu fiecare Liturghie sărbătorim o Înviere, iar duminica este ziua cea dintâi a săptămânii, Învierea. Vorbim de perioada postului mare, cea tristă, care este cuprinsă de Triod, începând de la duminica vameșului și fariseului și terminând cu sâmbăta Învierii, cu venirea sfintei lumini, când inclusiv de noaptea de la ora 12, când dăm lumina, intră perioada Penticostarului sau perioada Luminii, perioada Bucuriei.”, a completat duhovnicul.

Părintele Calistrat Chifan: „Nu întâmplător folosim termenul de săptămâna brânzei, săptămâna izgonirii lui Adam din Rai”

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că fiecare săptămână are o anumită însemnătate. Astfel, există săptămâna brânzei, săptămâna izgonirii lui Adam din Rai, săptămâna Înfricoșatei Judecăți, săptămâna fiului risipitor ori săptămâna vameșului și fariseului.

„Nu întâmplător folosim termenul de săptămâna brânzei, săptămâna izgonirii lui Adam din Rai, săptămâna Înfricoșatei Judecăți, săptămâna fiului risipitor, săptămâna vameșului și fariseului. Când le privești per ansamblu, spui că e o complicație inutilă, o alcătuire foarte sofisticată, să știți că este și un mare secret. În general, noi atribuim lucrul acesta mănăstirilor, de obicei mănăstirilor cu tradiție monahală adâncă.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Insula Iubirii 2025. Casting ispite feminine în AntenaPLAY. Cine sunt tinerele care și-au dorit să facă parte din show
Playtech.ro
Ce a făcut Mirabela Grădinaru cât timp Nicușor Dan a plecat la Milano singur cu fiica. A avut si ea propria escapadă. Gestul ei a surprins pe toată lumea
observatornews.ro
Când ar putea creşte din nou salariile şi pensiile. Anunţul ministrului Tanczos Barna
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Cât de săraci suntem, de fapt. Peste jumătate dintre români nu-și permit o vacanță
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
Dailybusiness.ro
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025