Prima pagină » Informații utile » Ce reprezintă CNP-ul utilizat în România? Află ce legătură are Nicolae Ceaușescu cu acesta!

Ce reprezintă CNP-ul utilizat în România? Află ce legătură are Nicolae Ceaușescu cu acesta!

09 aug. 2024, 11:43,
în Informații utile

Cu toții avem unul, unii sunt mai reticenți în a-l folosi, alții îl scriu pe orice pliant, dar oare câți știu ce reprezintă CNP-ul sau codul numeric personal utilizat în România.

Primit la naștere, CNP-ul este format din 13 cifre, unic pentru fiecare persoană. Notat și pe buletinul de identitate, aceasta este trecut de statul din România în Registrul permanent de evidenţă a populaţiei.

Ce reprezintă CNP-ul utilizat în România?

Dacă v-ați întrebat vreodată ce înseamnă structura CNP-ului, ei bine, acesta a fost instituit pentru prima dată în 1978, iar codul numeric personal a fost aplicat pentru toţi cetăţenii români, precum şi pentru străinii cu domiciliul în România.

Cel care a impus introducerea acestui cod a fost nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu, pe 2 martie 1978, printr-un decret prezidențial.

Semnficația celor 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC este următoarea:

S – Sexul şi secolul
Prima cifră a CNP-ului semnifică sexul posesorului şi secolul în care s-a născut. Până în anul 1999 bărbaţii au cifra 1, iar femeile 2. După anul 2000, bărbații au cifra 5, iar femeie 6.

AA – Anul naşterii
Următoarele două cifre reprezintă anul naşterii. Un individ născut în 1998 va avea în CNP cifrele 9 şi 8.

LL – Luna naşterii
Cifrele patru și cinci sunt date de luna nașterii, de exemplu iulie – care are cifrele 0 şi 7. Luna octombrie are cifrele 1 si 0, decembrie 1 și 2.

ZZ – Ziua Naşterii
Urmează cifrele zilei în care persoana s-a născut. Născută pe 21, va avea înscrise aceste cifre. Dacă s-a născut înainte de data de 10, de exemplu în 6, în CNP vor apărea cifrele 0 şi 6.

JJ – Codul judeţului unde s-a născut persoana
Tot în CNP sunt înscrise judeţul sau sectorul (pentru Bucureşti) unde persoana s-a născut sau are reşedinţa.
Fiecare judeţ are un cod care începe de la 01, în cazul judeţului Alba, şi se termină la 52, numărul pentru judeţul Giurgiu. Cele şase sectoare ale Capitalei au şi ele câte un număr în aceste 52 de coduri.

NNN – Numărul de ordine
De asemenea, sunt înscrise trei cifre care reprezintă codul unic al persoanei. Acestea sunt din intervalul 001 – 999. Împărțite birourilor de Evidenţă a Populaţiei din fiecare judeţ, respectiv sector al Capitalei, numărul este alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C – Cifra de control
Codul Numeric Personal are și o cifră de control care este dată în urma unui calcul matematic folosind celelalte 12 cifre ale CNP-ului. Se înmulţeşte fiecare număr din CNP cu cea de pe aceeaşi poziţie din numărul 279146358279. Rezultatele se adună, iar suma obţinută se împarte la 11. Restul din împărţire este cifra de control, care validează Codul Numeric Personal.

Ce spune codul numeric personal despre personalitatea noastră

Numerologia, arta de a studia simbolismul din spatele cifrelor ne poate ajuta să descifrăm de ce ne-a fost ales codul numeric personal utilizat în România.

Dacă se repede cifra 1 înseamnă că ai spirit de conducător, ești independent și original. Defectul tău principal este egoismul.

Dacă se repetă cifra 2 înseamnă că ești genul de om care știe să coopereze, care vrea să medieze și care respectă pe toată lumea. Defectul tău principal este sensibilitatea.

Dacă se repetă cifra 3 în CNP, înseamnă că ești un bun comunicator și ai multă creativitate. Sociabil din fire reușești să te bucuri de orice moment din viață. Defectul tău principal este nepăsarea.

Dacă în codul numeric personal se repetă cifra 4 înseamnă că ești o persoană pe care te poți baza, o persoană muncitoare și corectă. Defectul tău principal este doința de răzbunare.

Dacă se repetă cifra 5 înseamnă că ești o persoană care iubește aventura, care comunică excelent și care iubește viața. Defectul tău principal este imaturitatea.

Dacă se repetă cifra 6 înseamnă că ești o persoană familistă și responsabilă. Echilibrul îți caracterizează viața. Defectul tău principal este că te crezi salvatorul lumii.

Dacă se repetă cifra 7 înseamnă că ești o persoană înțeleaptă ce caută sî învețe lucruri noi în fiecare zi. Defectul tău principal este egoismul.

Dacă se repetă cifra 8 în CNP-ul din buletinul din România înseamnă că ești o persoană care are capacitatea de a aduna avere, bogății, de a conduce o afacere iar defectul tău principal este lăcomia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *