Prima pagină » Sanatate » Ce reprezintă anxietatea socială și de ce este important să apelăm la ajutor de specialitate
Ce reprezintă anxietatea socială și de ce este important să apelăm la ajutor de specialitate

Ce reprezintă anxietatea socială și de ce este important să apelăm la ajutor de specialitate

19 oct. 2023, 11:57,
în Sanatate

Vorbind despre fobia socială, cunoscută și sub denumirea de anxietate socială, aceasta descrie starea în care o persoană resimte în mod constant nesiguranță, neliniște, tensiune sau chiar teamă în situații sociale specifice (sub forma specifică) sau în cea mai mare parte a interacțiunilor sociale (sub forma generalizată). Fobia socială reprezintă o variantă a anxietății clinice, afectând între 7% și 12% din populație, fiind una dintre cele mai răspândite probleme de anxietate. Această condiție tinde să debuteze, în mod obișnuit, în adolescență sau la începutul perioadei adulte.

Ce este fobia socială și care este limita normalității

În primul rând, trebuie să înțelegem că este perfect normal ca majoritatea oamenilor să experimenteze tensiune sau emoții în anumite situații sociale. De exemplu, pot apărea atunci când avem un interviu, susținem o prezentare în fața unui public, ne întâlnim cu persoane dragi, interacționăm cu o persoană aflată într-o poziție de autoritate (cum ar fi șeful nostru) sau când facem cunoștință cu persoane noi.

În aceste contexte, este obișnuit să simțim că inima ne bate mai tare, să transpirăm, să ne înroșim, să ne tremure vocea sau mâinile. Cu toate acestea, de obicei, aceste reacții se diminuează pe măsură ce ne acomodăm cu situația, și nu ne împiedică să atingem obiectivele noastre. Adesea, privind în urmă la astfel de momente, ne-am putea spune: „Am fost puțin tensionat, dar totul a mers bine! Mi-a plăcut!” sau „Poate că m-am bâlbâit puțin, dar m-am descurcat în cele din urmă. Nu a fost atât de rău pe cât credeam.”

În contrast, pentru persoanele care suferă de fobie socială, aceste situații devin extraordinar de dificile din cauza următoarelor motive:

Escaladarea anxietății: Persoanele cu fobie socială experimentează o creștere necontrolată a anxietății lor. Adesea, se simt copleșite de frică sau neliniște până la punctul în care au senzația că nu pot respira, încep să tremure necontrolat, devin incapabile să vorbească, se simt amețite, își pierd cuvintele sau se tem că vor vomita un alt factor agravant este și situația în care persoana se confruntă cu sărăcie.

Fixarea asupra aspectelor negative: Acești oameni au dificultate în a-și concentra atenția asupra aspectelor pozitive ale situației. Atunci când cineva râde în sală, ei observă imediat și percep acest lucru ca o amenințare. Propriile lor senzații de stres sau reacțiile negative ale celor din jur devin dominante în experiența lor socială.

Îngrozite de ridicol: Persoanele cu fobie socială trăiesc o teamă exagerată legată de posibilitatea de a deveni subiect de râs sau de a crea o impresie negativă asupra celorlalți. Sunt excesiv de preocupate de impresia pe care o lasă asupra altor persoane și sunt în permanență vigilente, temându-se să nu facă gafă sau să spună ceva inadecvat, chiar și în cazul unor mici incidente, cum ar fi să se împiedice sau să scape ceva pe jos.

Anxietatea socială nu este o problemă de natură tranzitorie. Datele provenite din studii clinice și cercetări efectuate în comunitate arată că această afecțiune evoluează de obicei cronic, cu simptome care pot persista pe o perioadă de mai mult de 20 de ani dacă nu este abordată corespunzător. Similar altor tulburări de anxietate, există două tipuri de tratamente cu eficacitate dovedită, care pot fi aplicate independent sau în combinație: psihoterapia și terapia medicamentoasă. Așadar, în asemenea situații se recomandă cu precădere un consult de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`