Prima pagină » Sanatate » Ce reguli să respecți când ai piciorul în ghips. Cum să grăbești recuperarea?

Ce reguli să respecți când ai piciorul în ghips. Cum să grăbești recuperarea?

19 mai 2023, 15:45,
în Sanatate

Este dificil pentru toată lumea să accepte limitările impuse de un picior în ghips. În special pentru persoanele care se consideră puternice, independente și care nu sunt obișnuite să ceară ajutorul altora. Însă, pentru a reuși să scapi de disconfort cât mai rapid este bine să respecți anumite reguli de comportament.

Este foarte important să nu zgâriați pielea de sub ghips și nu încercați să puneți obiecte sub ghips, deoarece puteți deteriora pielea. Dacă ghipsul este făcut fără călcâi, nu vă sprijiniți pe piciorul rănit și folosiți cârje atunci când mergeți.

Sfaturi pentru a scăpa mai repede de un picior în ghips. Ce să nu faci atunci când ai ligamentul rupt

Pentru o mai bună drenare a sângelui și pentru a preveni umflarea, este mai bine să așezați piciorul pe o pernă atunci când vă culcați, creând o poziție ridicată. Ghipsul se poate fărâmița, așa că puneți-l în ceva sau înfășurați un bandaj elastic în jurul lui, dar nu prea strâns.

Când faceți duș, acoperiți cu grijă bandajul cu polietilenă și fixați-l pe margini cu bandă adezivă, astfel încât să nu intre apa peste ghips. Durata de purtare a ghipsului depinde de tipul și complexitatea fracturii – gleznă fără luxație – 20-25 de zile, cu luxație – până la 35 de zile, tibie – 12 săptămâni, picior fără luxație – până la 7 săptămâni, cu luxație – aproape 3 luni.

Nu se recomandă umezirea ghipsului, deoarece acest lucru poate irita pielea și poate schimba forma ghipsului. Mișcarea unui membru sau a unui deget rupt nu înseamnă că nu există o fractură, deoarece cele trei simptome principale sunt durerea, umflarea și deformarea.

Nu călcați pe piciorul cu ghipsul, pentru a nu crește umflarea piciorului și pentru a nu provoca o dislocare a ghipsului. Dacă ghipsul este îndepărtat prematur, poate duce la complicații, cum ar fi o dislocare a fragmentelor osoase sau o fuziune necorespunzătoare a osului.

Ce să faci pentru a contribui la grăbirea vindecării unui picior rupt?

Proteinele reprezintă aproximativ jumătate din structura osului. Atunci când o persoană are o fractură, organismul are mare nevoie de proteine pentru a construi os nou și pentru a face ca acestea să se vindece mai repede. De asemenea, proteinele ajută organismul să asimileze și să utilizeze calciul, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.

În primul rând, trebuie acordat primul ajutor pentru a preveni alte daune atunci când glezna este fracturată și pentru a scurta timpul de vindecare a oaselor. Glezna accidentată trebuie să fie descărcată. Mersul pe jos poate duce la alte leziuni și numai un medic poate determina când este momentul potrivit să se calce pe picior.

Pentru a preveni pierderea forței musculare a membrului accidentat, începeți să faceți exerciții cu membrul imobilizat la 24 de ore după ce a fost aplicat ghipsul. Încordați și relaxați mușchii de sub ghips, astfel încât aceștia să nu-și piardă forța. Păstrați degetele calde și mobile.

Multe persoane se întreabă dacă pot ieși afară dacă au piciorul în ghips. Ei bine, este bine să știți că trebuie să protejați ghipsul de umezeală cu un pantof. Important să nu ieșiți cu ghips pe picior când afară plouă. Umiditatea poate distruge structura acestuia.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Final de lună de vis. Zodia care va fi binecuvântată
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025
Articole similare
Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
02:00
FOTOVIDEO Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
02:00
FOTO Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
02:00
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
02:00
FOTO Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
02:00
FOTO Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
02:00
FOTO Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
02:00
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
02:00
FOTO Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
02:00
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”
02:00
FOTO Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”