Prima pagină » Radio » Actualitate » Ce reguli de etichetă încalcă oamenii de obicei. Bunele maniere sunt cartea noastră de vizită în societate

Ce reguli de etichetă încalcă oamenii de obicei. Bunele maniere sunt cartea noastră de vizită în societate

08 mai 2020, 15:12,
în Radio

Ce reguli de etichetă încalcă oamenii. Aceste reguli complexe ce alcătuiesc codul bunelor maniere sunt definitorii pentru relațiile noastre în societate. În mare parte, aceste reguli de etichetă sunt valabile mai tot timpul. Astfel, este important să cunoaștem și să respectăm regulile de bază oriunde interacționăm cu semenii noștri.

Codul bunelor maniere este cel care ar trebui să ne guvernează comportamentul în societate. În mare parte, aceste reguli de etichetă reflectă normele noastre culturale și morale în general, dar și norme specifice. Așadar, cea mai mare parte a regulilor de etichetă este valabilă tot timpul. Dar există și unele specifice anumitor situații.

Ce reguli de etichetă încalcă oamenii de obicei

Regulile de etichetă de bază nu se demodează niciodată și dezvăluie ce nivel de educație avem. Sau mai bine zis de ce impresie le facem celor cu care venim în contact. Și totuși există anumite reguli de etichetă pe care le încălcăm aproape fără să ne dăm seama.

Una dintre acestea este legată de cum salutăm. Un salut neadecvat poate crea o primă impresie nefavorabilă. Așadar, atunci când dai mâna cu cineva nu trebuie să o ții prea mult și nici să o tragi spre tine. Când saluți o femeie trebuie să te înclini ușor spre înainte. Însă ai grijă să respecți spațiul intim al celuilalt. Totodată, este greșit să bați interlocutorul pe umăr chiar dacă este o bună cunoștință. Gestul respectiv denotă lipsa de educaţie.

Reguli cu privire la ținuta vestimentară

Se spune că nu haina face pe om, dar o ținută vestimentară potrivită ne poate spori încrederea de sine. Totodată, le facem și celorlalți o bună impresie. dar asta nu înseamnă că trebuie să cheltuim o avere pe haine. Important este să avem ținuta potrivită evenimentului la care participăm iar încălțămintea să fie curată.

În cazul bărbaților, hainele nu trebuie să aibă lungimi necorespunzătoare, în special în zona umerilor. De asemenea, mâneca sacoului trebuie să-ţi acopere încheietura. Așadar, nici prea scurtă, nici prea lungă. Iar nasturele inferior al hainei trebuie lăsat deschis.

În ceea ce le privește pe femei, ar trebuie să aleagă o fustă sau pantaloni închise la culoare, iar sacoul sau bluza în tonuri deschise. Este o combinaţie elegantă, subliniază look-ul şi scoate în evidenţă modestia. Totodată, nici bijuteriile nu trebuie să fie prea mari și prea multe.

Ce reguli de etichetă încalcă oamenii la masă

Servirea mesei, fie că are loc acasă sau la restaurant, implică o serie de reguli ce trebuie respectate. Atunci când eşti invitaţi la masă și sunt și persoane pe care nu le cunoşti, mai întâi trebuie să te prezinți. Abia apoi poți începe o conversație. De asemenea, ai grijă ce faci cu mâinile. Nu trebuie ținute pe masă ci în poale. Iar telefonul nu are ce căuta sub nicio formă pe masă pentru că e lipsit de politețe.

Un alt aspect important este cu privire la poziția picioarelor în timpul şederii. Când stai într-un fotoliu, nu trebuie să pui picior peste picior. Genunchii trebuie ținuți apropiați, iar picioarele paralele. Sau poți ține picioarele în așa-numita „cruce Cambridge”. Un picior va sta uşor în spatele celuilalt, av\nd gleznele încrucișate.

Nu în ultimul rând, trebuie să avem grijă cum se toarnă şi cum se consumă băutura. În primul rând, fiecare persoană de la masă își toarnă în propriul pahar, dar nu mai mult de trei sferturi. De asemenea, bărbatul trebuie să ofere mai întâi băutura unei femei. Totodată, femeia trebuie să se asigure că nu va lăsa urme de ruj pe pahar. Astfel, înainte de a bea ar trebui să tamponeze ușor buzele cu un şerveţel.

Cum se aşază corect tacâmurile la masă

Ei bine, și în privința așezării mesei sunt o serie de reguli de etichetă ce trebuie respectate. În primul rând, ar trebui să folosești întotdeauna un suport pentru farfurii (așa numita farfurie de serviciu). În niciun caz, farfuria cu mancare nu ar trebui așezată direct pe masă.

Cele mai îndepărtate tacâmuri de farfurie sunt cele pentru primul fel de mâncare. Furculița se așază în partea stângă, iar cuțitul în partea dreaptă, așa cum le vei şi folosi apoi ca să mănânci. Atenție: cuțitul trebuie să aibă lama îndreptată către farfurile, nu către exterior. Așadar, când începi să mănânci, trebuie să folosești tacâmurile dinspre exterior spre interior.

Tacâmurile pentru desert se așază în partea de sus a farfuriei, iar farfuria de pâine se pune în partea din stânga sus. Paharele trebuie așezate spre dreapta, în partea de sus a farfuriei, anumită ordine. Primul, în stânga, este paharul de apă, apoi cel de vin roșu, iar ultimul, cel de vin alb. Totodată, în stânga furculițelor se pune șerveţelul.

Cunoașterea acestor informații îți va fi de ajutor pentru a ști ce reguli de etichetă încalcă oamenii, dar și pentru a te descurca într-o astfel de situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`