Prima pagină » Economic Local » Ce recomandări transmit inspectorii ITM Iași în perioadele cu temperaturi extreme

Ce recomandări transmit inspectorii ITM Iași în perioadele cu temperaturi extreme

15 iul. 2024, 13:57,
BZI.ro, în Economic Local

I.T.M. Iași informează asupra prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă completată cu HG.580/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgentă nr. 99/2000, care stipulează obligativitatea asigurării, de către angajator, a unor măsuri în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, prin toate mijloacele de informare media.

Recomandări privind măsurile aplicate în perioadele cu temperaturi extreme

Inspecția Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași recomandă angajatorilor respectarea prevederilor legale privind  măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia lucrătorilor. În acest sens, instituția noastră furnizează un set de informații utile care pot fi accesate pe https://www.itmiasi.ro/.

De asemenea, vă menționăm că în  perioada 17 iunie – 10 iulie 2024 controalele efectuate au avut drept scop și verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000 prioritare fiind activitățile care se desfășoară în domeniul construcțiilor, agricultură și comerț.

Inspectorii de muncă în domeniul securității și sănătății în muncă, au verificat un număr de 24 de unități  în care lucrează 1574 de persoane și care au lucrători ce desfășoară activități în aer liber. Au fost găsite neconformități la un număr de 14 angajatori și au fost dispuse 16 măsuri privind ameliorarea condiţiilor de muncă a salariaţilor care lucrează în aer liber și menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

Nr. Angajatori controlati Total lucrători Nr. Deficiente constatate Nr. Masuri dispuse Nr. Angajatori sanctionati Sanctiuni contraventionale aplicate
24 1574 14 16 14 16

Deficiențe frecvente constatate:

  • nu se asigură apă minerală, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  • depășirea intervalului de efectuare a controlului medical periodic;
  • nu se adaptează programul de lucru la temperatura exterioară.

În paralel au fost derulate și acțiuni de informare și conștientizare atât pe toate canalele de comunicare cât și în activitățile desfășurate. De asemenea, vă menționăm că, în lunile iulie și august vor fi efectuate în continuare controale care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *