Prima pagină » Local » Ce recomandări au medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași pentru bolnavii de gripă: „Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măştii de protecţie”
Ce recomandări au medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași pentru bolnavii de gripă: „Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măştii de protecţie”

Ce recomandări au medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași pentru bolnavii de gripă: „Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măştii de protecţie”

08 feb. 2024, 02:00, 4 ,
Cristina Doroftei în Local

Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași au observat diverse tendințe de evoluție a gripei, în special la tineri. Este vorba despre pacienți care nu au afecțiuni sau patologii coexistente, dar și despre cei care au amânat vizita la medic, iar simptomele gripei s-au agravat.

Medicii trag un semnal de alarmă după ce gripa face ravagii în spitalele din Iași

Bolnavii de gripă, fie ei adulți sau copii, au umplut spitalele din Iași. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să se vaccineze antigripal, să poarte mască ori de câte ori simt că au simptome gripale și să se prezinte la medicul specialist, care va hotărî dacă au nevoie de internare sau pot beneficia de tratament în ambulatoriu.

„Ca urmare a analizei patologiilor pacienților adresați spitalului nostru de la începutul acestui an, se observă diverse tendințe de evoluție a gripei la aceștia, cum ar fi pacienți cu evoluție favorabilă tineri, fără afecțiuni sau patologii coexistente, care s-au adresat pentru consult de specialitate la debutul simptomatologiei specifice acestei afecțiuni virale și la care s-a instituit tratament adecvat.

Pacienți cu evoluție staționară de mai lungă durată, la care adresabilitatea către un consult de pneumologie a fost întârziată din motive personale sau care nu au respectat măsurile generale de izolare și tratament simptomatic recomandate de medicul de specialitate. Pacienți cu evoluție nefavorabilă, care au patologie asociată reprezentată, în general, de afecțiuni oncologice, alte afecțiuni cronice pulmonare (astm bronșic), boli autoimune, afecțiuni cardiace (HTA), diabetul, obezitatea, imunosupresia”, a declarat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

În prezent, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași sunt și cazuri grave. Din cauza gripei, un pacient este internat în secția de ATI, în categoria cu risc.

„În contextul actual, având în vedere creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă şi depăşirea mediei faţă de sezoanele anterioare, prin instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, unitatea noastră monitorizează toate cazurile suspecte/confirmate și asigură suportul de diagnostic și tratament. În prezent, la nivelul unității noastre sunt spitalizați un număr de 2 pacienți cu gripă tip A, din care unul dintre ei se află în secția de terapie intensivă. Acești pacienți sunt din categoria de risc, datorită comorbidităților asociate, hipertensiune arterială esențială, obezitate, alte afecțiuni respiratorii cronice, precum și a vârstei înaintate”, adaugă dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog.

Se recomandă vaccinul antigripal

Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecţii bacteriene dovedite, antibioticele se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Simptomele care ar trebui să pună pacienții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.

„În vederea evitării și limitării îmbolnăvirilor, spitalul nostru recomandă o serie de măsuri pentru populație, cum ar fi consultarea medicului de familie sau a medicului pneumolog la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventuale investigaţii suplimentare.

Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măştii de protecţie, dacă trebuie să se deplaseze în comunitate. Vaccinarea antigripală, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei, persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace”, transmite dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog.

Comentarii
  • Mare specialistă la cumpărat dezinfectanți de la anumite firme, parașuta ! Fană dabija, zis lăutarul, a introdus-o și pe fi-sa la pneumo, altă specialistă !

  • VICTOR BABEȘ

    Mare specialistă la cumpărat dezinfectanți de la anumite firme, parașuta ! Fană a lăutarului dabija, a introdus-o și pe fi-sa la pneumo, altă specialistă ! Minunatele sale învățături pot fi aplicate numai când e prezentă la spital ! Mai rar, ce-i drept !

  • Recomandări tâmpite, dar de nutriție nimic? Sunteți fenomenali doctorilor repetenți.

  • Ăștia de la Pneumo,dau sfaturi și refuza internarea bolnavilor gravi,ii trimit pe toți la Iași nfectioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025