Prima pagină » Actualitate » Ce recomandă Virgil Musta în lupta cu COVID-19

Ce recomandă Virgil Musta în lupta cu COVID-19

05 oct. 2020, 14:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, recomandă un cocktail de trei vitamine în lupta cu COVID-19. Virgil Musta spune că pentru a ajuta întărirea sistemului imunitar avem nevoie de vitamina C, D și zinc.

„Vitamina C este «prietena» sezonului rece prin definiție, iar vitamina D începe să fie nelipsită din recomandările specialiștilor internaționali. Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19“, spune Virgil Musta.

De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Pe lângă suplimentele alimentare care ne pot furniza aceste vitamine, surse naturale de vitamina C se găsesc în măceșe, cătină, pătrunjel, citrice, kiwi.

Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice.

Ce recomandă Virgil Musta: Care este cea mai bună sursă de vitamina D

Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara susține că vitamina D poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar.

„Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate“, menționează Virgil Musta.

Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, ciuperci shiitake, spanac, sparanghel şi caju.

Virgil Musta, despre „furtuna de citokine”

Altfel, medicul Virgil Musta susține că toţi au făcut ceea ce se numeşte o „furtună de citokine”, adică o reacţie care duce la agravarea bruscă a bolii. De asemenea, toţi cei cinci pacienţi au avut în comun două lucruri. Este vorba despre faptul că au ajuns prea târziu la spital și anxietatea și depresia.

Dintre cei peste 1.500 de pacienţi care au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, confirmați cu COVID-19, 1.370 au fost vindecaţi, iar 141 au murit. Dintre aceştia, cinci au fost pacienţi sub 50 de ani, fără boli asociate.

„Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate. Se ştie că în a cincea – a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate. Din păcate, toţi au stat acasă spunând că au o formă uşoară, că nu e problemă şi au venit când au început să se desatureze, când leziunile pulmonare erau de peste 70 la sută. De aceea, această evaluare care se face, biologică, ar fi bine ca lumea să o facă pentru că poţi depista din timp modificările care duc la forme severe“, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta, despre decesele provocate de COVID-19, la pacienții care nu au comorbidități: „Aanxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii“

Șeful secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a adăugat că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii.

„Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a mai spus Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`