Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a transmis astăzi, 23 februarie 2021, faptul că unităţile spitaliceşti şi clădirile mari ar trebui să aibă 2-3 pompieri pe tură.
Oficialul menţionează că la „Marius Nasta” este doar un singur pompier, în concediu de jumătate de an. Acesta ar fi trebui să intervină de îndată, să verifice şi să monitorizeze activitatea, însă doar un singur om nu poate face faţă.
„Un singur pompier ce să facă?”, spune Raed Arafat.
Raed Arafat, despre câţi pompieri sunt necesari pe o tură
Marți, şeful DSU, a comunicat la un post de televiziune faptul că pe vremea când era cadru medical la Spitalul Județean Mureș, exista pompier pe tură, un dispecerat la care ajungeau de urgenţă toate alarmele de incendiu.
Salvatorii verificau întreaga unitate medicală în ceea ce priveşte gazul, curentul sau alte improvizaţii. Arafat a menţionat ca fiecare spital trebuie să aibă persoane care să se ocupe de monitorizarea alarmelor şi care răspund de evacuarea persoanelor din incinta clădirilor.
„Pompierii, cei 2 sau 3 de pe tură, nu unul, se mișcau în spital și verificau pe partea de prevenire, gaz, curent, improvizații dacă sunt. Orice unitate sanitară, o clădire mare, o clădire de spital, are nevoie de partea de prevenire să fie activă tot timpul. Cel puțin pe tură trebuie să fie 1 – 2 persoane care monitorizează alarmele, care răspund de evacuare, de anunțarea pompierilor dacă este vreo problemă. Asta este ceea ce trebuie să aibă fiecare spital”, spune Arafat.
Conform legii, personalul poate fi chiar angajatul propriu al spitalului sau, în caz contrar, exista posibilitatea de a semna un contract cu o firmă care să asigure personalul care trebuie să aibă rolul major pe partea de prevenție, evacuare și primă intervenție. Aceştia sunt obligaţi să cunoască amplasamentul hidranților, stingătoarelor, astfel încât să poată interveni imediat până ajung pompierii.
Situaţia Institutului „Marius Nasta”
Reprezentantul MAI a fost interpelat despre situația de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, acolo unde există un singur pompier, care se afla în concediu de 6 luni. Raed Arafat a precizat faptul că un pompier nu poate face față situaţiei și că protecția trebuie să fie una continuă, nefiind întreruptă niciodată.
„Un singur pompier ce poate să facă? Să vină să verifice o dată și să plece. Nu ai cum! Partea de prevenție, de protecție trebuie să fie una continuă. (…) Trebuie să aibă (spitalele, pompieri – n.r.), nu e recomandare. Trebuie să aibă personal instruit permanent în spital pe partea de evacuare și pe partea de prevenție. Cea mai bună soluție este să iei oameni care să lucreze în tură. Cum am zis, 2 – 3 oameni, care lucrează în tură și care au ca rol verificarea, monitorizarea alarmelor, verificarea situațiilor periculoase care pot să pună în pericol spitalul, să le oprească, să rezolve situația respectivă”, a mai spus Arafat.
Beatrice Mahler, detalii despre incidentul de la „Marius Nasta”
Medicul Beatri Mahler a precizat faptul că duminică seara, la unitatea pe care o conduce a avut loc un incident. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti a menţionat că s-a văzut fum, a existat o flacără, dar incendiul a fost stins imediat. Inacceptabil este faptul că la acea unitatea spitalicească exista un singur pompier, care este în concediu de foarte multe luni.
„Colegii mi-au explicat că s-a văzut fum, a existat o flacără, dar incendiul s-a stins foarte rapid. Nu a fost utilizat nici măcar extinctorul din zonă. Există un pompier angajat la Institutul «Marius Nasta», dar de mai bine de 6 luni este în concedii. Pentru că medicul și pacientul să se simtă în siguranță este nevoie ca și aceste persoane, precum pompierii, să-și facă treaba. O cercetare disciplinară poate fi făcută de-abia după șase luni”, declară Beatrice Mahler.