Mirela Vaida, cunoscută prezentatoare TV, împărtășește cu drag rețeta tradițională de cozonac moldovenesc, moștenită de la mama sa. Această rețetă, pe care o pregătește cu ocazia sărbătorilor, este apreciată pentru gustul său autentic și textura pufoasă.
Vedeta subliniază că această rețetă este una tradițională, transmisă din generație în generație, și că rezultatul este un cozonac pufos și aromat, perfect pentru masa de sărbătoare.
Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc
Ingrediente pentru aluat:
aproximativ 2 kg de făină albă
apă minerală
sare
zahăr
drojdie proaspătă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
câteva cubulețe de unt gras
smântână grasă
coajă rasă de lămâie
esențe (rom, portocală, lămâie)
6 ouă întregi și 6-7 gălbenușuri
lapte cald
„Încep prin a pune sarea peste făină, iar zahărul îl așez în mijloc, în formă de cuib. Adaug drojdia dizolvată în lapte cald și amestec totul. Eu nu folosesc cantități exacte, fac totul după ochi. Așa am văzut la mama mea”, explică Mirela Vaida.
Se adaugă apoi untul moale, smântâna, ouăle întregi și gălbenușurile – „Mama punea câte patru sau cinci ouă la un kilogram de făină. Eu pun șase ouă și încă 6-7 gălbenușuri, ca să iasă frumos galben cozonacul, cum se face în Moldova.”
Se încorporează coaja rasă de lămâie, esențele și, treptat, laptele cald și puțină apă minerală, pentru un aluat mai aerat. Aluatul se frământă bine până devine elastic și omogen. „Îl las la crescut aproximativ o oră, acoperit, într-un loc cald”, mai spune vedeta.
Cum se prepară umplutura
Ingrediente pentru umplutură:
1 kg de miez de nucă
rahat tăiat cubulețe și trecut prin zahăr pudră
zahăr
cacao
lapte
esențe (rom, lămâie, portocală)
stafide
„Mărunțesc nuca și o amestec cu zahăr și cacao. Adaug lapte puțin câte puțin, până obțin o pastă densă, nu lichidă – trebuie să se așeze bine pe aluat. Apoi pun esențele și amestec bine totul”, explică Mirela Vaida.După ce aluatul a crescut, se împarte în patru părți egale, suficiente pentru doi cozonaci împletiți. Fiecare bucată se întinde, se unge cu umplutura de nucă, apoi se presară cu bucățele de rahat și stafide. Se rulează și se împletesc câte două, după care cozonacii se așază în tăvile unse cu unt.
„Îi mai las zece minute la odihnit, timp în care preîncălzesc cuptorul. Îi ung cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei de măsline, apoi îi dau la cuptor, aproximativ 45 de minute”, a încheiat Mirela Vaida în clipul postat pe canalul ei de YouTube.
Din păcate nu este rețeta Cozonacului Moldovenesc autentic! Știu ce spun am fost profesor la catedra de tehnologie culinara la Liceul Economic nr.2 profil Alimentație Publică unde se preda Cofetărie,Bucătărie,Tehnica Servirii etc.