Prima pagină » Cancan » Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are
Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are

Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are

19 apr. 2025, 17:20, 1 ,
Redacția BZI în Cancan

Mirela Vaida, cunoscută prezentatoare TV, împărtășește cu drag rețeta tradițională de cozonac moldovenesc, moștenită de la mama sa. Această rețetă, pe care o pregătește cu ocazia sărbătorilor, este apreciată pentru gustul său autentic și textura pufoasă.​

Vedeta subliniază că această rețetă este una tradițională, transmisă din generație în generație, și că rezultatul este un cozonac pufos și aromat, perfect pentru masa de sărbătoare.​

Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc

Ingrediente pentru aluat:

aproximativ 2 kg de făină albă
apă minerală
sare
zahăr
drojdie proaspătă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
câteva cubulețe de unt gras
smântână grasă
coajă rasă de lămâie
esențe (rom, portocală, lămâie)
6 ouă întregi și 6-7 gălbenușuri
lapte cald

„Încep prin a pune sarea peste făină, iar zahărul îl așez în mijloc, în formă de cuib. Adaug drojdia dizolvată în lapte cald și amestec totul. Eu nu folosesc cantități exacte, fac totul după ochi. Așa am văzut la mama mea”, explică Mirela Vaida.
Se adaugă apoi untul moale, smântâna, ouăle întregi și gălbenușurile – „Mama punea câte patru sau cinci ouă la un kilogram de făină. Eu pun șase ouă și încă 6-7 gălbenușuri, ca să iasă frumos galben cozonacul, cum se face în Moldova.”

Se încorporează coaja rasă de lămâie, esențele și, treptat, laptele cald și puțină apă minerală, pentru un aluat mai aerat. Aluatul se frământă bine până devine elastic și omogen. „Îl las la crescut aproximativ o oră, acoperit, într-un loc cald”, mai spune vedeta.

Cum se prepară umplutura

Ingrediente pentru umplutură:

1 kg de miez de nucă
rahat tăiat cubulețe și trecut prin zahăr pudră
zahăr
cacao
lapte
esențe (rom, lămâie, portocală)
stafide
„Mărunțesc nuca și o amestec cu zahăr și cacao. Adaug lapte puțin câte puțin, până obțin o pastă densă, nu lichidă – trebuie să se așeze bine pe aluat. Apoi pun esențele și amestec bine totul”, explică Mirela Vaida.

După ce aluatul a crescut, se împarte în patru părți egale, suficiente pentru doi cozonaci împletiți. Fiecare bucată se întinde, se unge cu umplutura de nucă, apoi se presară cu bucățele de rahat și stafide. Se rulează și se împletesc câte două, după care cozonacii se așază în tăvile unse cu unt.

„Îi mai las zece minute la odihnit, timp în care preîncălzesc cuptorul. Îi ung cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei de măsline, apoi îi dau la cuptor, aproximativ 45 de minute”, a încheiat Mirela Vaida în clipul postat pe canalul ei de YouTube.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
ANM a înrăutățit prognoza. Se face frig, iar furtunile răvășesc țara
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Din păcate nu este rețeta Cozonacului Moldovenesc autentic! Știu ce spun am fost profesor la catedra de tehnologie culinara la Liceul Economic nr.2 profil Alimentație Publică unde se preda Cofetărie,Bucătărie,Tehnica Servirii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`