Prima pagină » Sanatate » Ce provoacă senzația de greață fără vărsături? Află care sunt cauzele acesteia

Ce provoacă senzația de greață fără vărsături? Află care sunt cauzele acesteia

22 apr. 2022, 10:20,
în Sanatate

Senzația de greață fără vărsături poate apărea din numeroase cauze. De exemplu, poate fi un efect secundar al anumitor medicamente. Însă, pentru a stabili cu exactitate cauza senzației de greață, trebuie să acordați o atenție deosebită și altor semne care o însoțesc.

Greața reprezintă o senzație neplăcută, care vă anunță că s-ar putea să vomitați, dar, de fapt, nu se întâmplă acest lucru. Pe de altă parte, vărsăturile presupun un reflex incontrolabil, care expulzează conținutul stomacului prin gură. Atât greața, cât și vărsăturile, sunt simptome foarte frecvente atât la copii, cât și la adulți, în special la femeile însărcinate și la persoanele supuse tratamentelor pentru cancer.

Senzația de greață poate fi însoțită de amețeală, semne de deshidratare sau dezechilibre hidroelectrolitice, iar semnele de alarmă care impuna vizita la medic sunt durerea toracică, durerea abdominală severă, vărsăturile cu sânge, tulburările de vedere sau dureri puternice de cap.

o femeie în tricou gri cu senzație de greață

Senzația de greață poate fi însoțită de amețeală, semne de deshidratare sau dezechilibre hidroelectrolitice.

Care sunt cauzele senzației de greață fără vărsături?

Potrivit medicilor gastroenterologi, cauzele senzației de greață sunt de natură infecțioasă, iatrogenă (intoxicații provocate de medicamente) sau toxică. În plus, de vină pot fi tulburările gastrointestinale, tulburările sistemului nervos central sau afecțiunile psihiatrice.

Bolile care determină apariția senzației de greață sunt: gastropareza (încetinirea sau chiar oprirea tranzitului alimentelor din stomac către intestinul subțire), migrena, stenoza pilorică (apare la sugari și este o afecțiune obstructivă a tubului digestiv) și ulcerul peptic (leziune provocată de distrugerea mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau sucurile digestive).

De asemenea, senzația de greață poate fi provocată de răul de mișcare, de stresul emoțional, indigestie, intoxicație alimentară, virusuri, expunerea la toxine chimice sau de calculii biliari. Mai mult, există anumite mirosuri care produc greață. Acesta este un simptom foarte frecvent în primul trimestru de sarcină, dar poate apărea și la persoanele care nu sunt însărcinate. Greața indusă de sarcină dispare, de regulă, până în al doilea sau al treilea trimestru.

Afecțiunile inflamatorii, precum pancreatita, apendicita și colecistita, pot activa căile neuronale aferente din peritoneu. Colica biliară, în absența inflamației, produce de asemenea greață.

Senzația de greață fără vărsături poate fi și un efect advers al medicamentelor sau poate fi provocată de boala de reflux gastroesofagian. Atunci când senzația de greață este mai mare de o lună este considerată a fi cronică și necesită un consult medical amănunțit.

două pastile albe în palma unei persoane

Senzația de greață fără vărsături poate fi și un efect advers al medicamentelor.

Când trebuie să vă îngrijorați?

Dacă vă confruntați, pe lângă senzația de greață, cu semne de deshidratare, febră, vărsături cu sânge, icter, modificări ale vederii, dureri de cap sau dureri de gât, nu mai stați pe gânduri și cereți sfatul unui medic.

Semnele care ar trebui să vă trimită la urgențe sunt lipsa alimentării sau a hidratării mai mult de 12 ore sau dacă greața nu scade în termen de 24 de ore de la măsurile de tratament luate la domiciliu.

În cazul în care senzația de greață este una ușoară, puteți apela la remediile naturiste. Cele mai eficiente sunt ceaiurile din plante, în special ceaiul de mentă, ceaiul de mușețel sau ceaiul de ghimbir.

Ceaiul de mentă este, fără doar și poate, cel mai bun leac care taie greaţa şi contribuie la buna funcţionare a tractului intestinal. Se bea neîndulcit, călduţ sau chiar rece. Un alt ceai recomandat este cel de muşeţel, grație proprietăților antispastice, antiinflamatoare și calmante pentru stomac. Nu în ultimul rând, ghimbirul, cu gustul său picant, este și el de mare ajutor. Poate fi consumat sub formă de ceai sau în stare proaspătă, dat pe răzătoare și diluat cu apă sau consumat ca atare.

senzație în maiou alb cu senzație de greață

Dacă vă confruntați, pe lângă senzația de greață, cu semne de deshidratare, febră, vărsături cu sânge, icter, modificări ale vederii, dureri de cap sau dureri de gât, nu mai stați pe gânduri și cereți sfatul unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *