Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Hipertensiune arterială: ce o provoacă?
Hipertensiune arterială: ce o provoacă?

Hipertensiune arterială: ce o provoacă?

03 iul. 2020, 13:30,
în Sanatate

Ce provoaca hipertensiune arterială? Monitorizarea greutății și dieta este o modalitate bună de a preveni bolile cardiovasculare!

Hipertensiunea arterială are multiple cauze. Este imposibil să acționezi asupra anumitor factori, cum ar fi vârsta sau moștenirea. Cu toate acestea, fiecare își poate monitoriza greutatea și dieta.

Îmbătrânirea: primul factor de hipertensiune

Hipertensiunea arterială este o presiune excesivă a sângelui în artere. De-a lungul timpului, întregul sistem cardiovascular suferă, iar frecvența bolilor de inimă și a AVC-ului crește.

Cu toate acestea, odată cu vârsta, sistemul arterial își pierde flexibilitatea. Arterele fiind mai rigide, tensiunea arterială crește mecanic. Femeile observa adesea că tensiunea arterială crește în timpul menopauzei.

La măsurarea acestei tensiuni arteriale, rezultatul nu trebuie să depășească în medie 135/85 milimetri de mercur (mmHg), după trei măsurători dimineața, trei măsurători seara, timp de trei zile. Pe măsură ce îmbătrânești, prima valoare (presiunea sistolică sau SYS pe monitorul tensiunii arteriale) crește.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Consumul mare de sare

Sarea consumată în exces (mai mult de 12 grame pe zi) poate crește tensiunea arterială (+ 1 mmHg de presiune arterială SYS pentru 1 gram de sare în exces pe zi. Atenție, se ascunde peste tot: în pâine, în mezeluri, brânză, pește afumat etc.

Din motive încă necunoscute, doar 40% dintre persoanele hipertensive își vor reduce tensiunea arterială prin reducerea sării din dieta lor. Dacă tensiunea arterială nu a scăzut suficient după ce ați consumat alimente mai puțin sărate timp de una până la două săptămâni, este nevoie de medicamente.

Kilograme în plus

Excesul de greutate este un factor care promovează tensiunea arterială ridicată. Pierderea kilogramelor în plus poate fi uneori suficientă pentru a restabili tensiunea arterială normală. Pierderea în greutate este foarte adesea benefică în hipertensiune. Acest lucru este cu atât mai important cu cât excesul de greutate este adesea asociat cu alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi excesul de colesterol și diabetul.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Părinți hipertensivi

Ereditatea explică în mare măsură apariția hipertensiunii. O persoană ai cărei părinți au fost diagnosticați hipertensivi la vârsta de aproximativ 40-45 de ani trebuie să fie în plus vigilenți și să monitorizeze cu atenție dezvoltarea tensiunii arteriale de la vârsta de 20 de ani.

Boală de rinichi

Rinichii, în special, au funcția de a regla apa și sarea din organism. Prin urmare, o disfuncție va duce la creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru trebuie monitorizat în special în cazul bolilor renale. O problemă cu glandele suprarenale poate avea, de asemenea, un impact.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Tutunul creste presiunea

Tutunul acționează asupra mărimii vaselor de sânge. Tensiunea arterială rămâne moderat crescută timp de 20 de minute după o țigară. Prin urmare, tutunul nu este direct responsabil pentru tensiunea arterială ridicată.

Stresul

Ești îngrijorat, stresat, ceea ce îți crește tensiunea arterială. Acesta este motivul pentru care o măsurătoare a tensiunii arteriale nu este suficientă pentru a diagnostica hipertensiunea arterială. Pentru a obține o imagine bună a tensiunii arteriale, repetați măsurătorile în mod regulat.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`