Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce provoacă gust amar în gură?
Ce provoacă gust amar în gură?

Ce provoacă gust amar în gură?

22 mai 2020, 20:40,
în Sanatate

Ce provoacă gust amar în gură? În unele cazuri, se poate dovedi a fi un simptom al unei afectiuni dentare mai mult sau mai puțin grave. Dacă nu au fost ingerate alimente amare, senzația de amărăciune în gură poate fi explicată în diverse moduri.

Anumite medicamente

Anumite antibiotice, antidepresive, psihotrope, dar și medicamente pentru inimă și tensiunea arterială, pentru diabet, insomnie, hipertiroidism, astm, cancer, osteoporoză pot declansa un gust amar in gura.

Anumite substante ingerate

Prin inhalarea excesivă a anumitor substanțe, cum ar fi tutunul, mercurul, plumbul (o scurgere de metal din plombele dentare, de exemplu) sau zincul, care se găsește adesea în fructele de mare sau ficatul de vițel, se poate ajunge la un gust de amaraciune in gura.

Ce provoacă gust amar în gură? Alte cauze sunt:

Ingestia unei plante toxice, o substanță chimică

Patologie orală, infecție a gâtului, inflamație a glandelor salivare, infecție cu drojdii

Reflux gastroesofagian

Igiena orală precară

După o boală (cancer, afecțiune biliară sau renală, afectiune a sistemului nervos)

În timpul anumitor faze ale sarcinii

Tratamentul pentru cancer poate provoca un gust rău în gură cauzat de chimioterapie.

Respirația rea ​​și amărăciunea gurii sunt, de asemenea, un semn al bolii hepatice.

Solutii pentru gustul amar

Tratamentele depind desigur de originea gustului amar și de tulburările observate. În funcție de caz, reduceți sau opriți consumul de tutun, consultați un medic stomatolog care va trata patologia în cauză, înlocuiți plombele cu cele din rășină compozită sau ceramică, dacă este coronita.

Pentru a avea o igienă orală bună, curățând interstițiile dintre dinți cu ață dentară, periati și limba. Încheie folosind o soluție de apă de gură după ce te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi. Periați dinții, gingiile și limba cu bicarbonat de sodiu.

Consumați alimente precum fructele citrice care activează saliva și evită mâncarea prăjită și picantă, băuturile răcoritoare, sucurile de fructe procesate, cafeaua și alcoolul. Mâncați porții mici, încet, și mestecați bine.

Beti suficienta apa la temperatura camerei: este un remediu excelent pentru eliminarea toxinelor din gură și pentru reducerea acizilor din stomac, responsabili de gustul amar din gură.

Dacă simptomele persistă, revin în mod regulat sau sunt deranjante, se recomandă cu tărie să vă faceți o programare la dentist sau la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024