Prima pagină » National » Ce proprietati poate revendica printul Paul, in situatia actuala
Ce proprietati poate revendica printul Paul, in situatia actuala

Ce proprietati poate revendica printul Paul, in situatia actuala

16 feb. 2012, 09:39,
Echipa BZI.ro în National
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:269960;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Decizia judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de a recunoaste si pe teritoriul Romaniei o decizie din 1955 a Tribunalului din Lisabona, prin care Mircea Grigore Lambrino era recunoscut drept fiu legitim al regelui Carol al II-lea, ii da posibilitatea printului Paul de Romania (fiul lui Mircea Grigore Lambrino) sa deschida procese de revendicare a unor imobile valoroase.
Lista intocmita de autoritatile comuniste, in 1948, cand au nationalizat patrimoniul regal, cuprinde hectare intregi de paduri, de terenuri, dar si doua mici castele care au apartinut lui Carol al II-lea si la care, teoretic, Paul ar avea acum acces in justitie.
Avocatii printului Paul nu au stabilit deocamdata cu acesta care ar urma sa fie obiectele patrimoniale, mobile sau imobile, pe care le vor viza in instanta. Nepotul lui Carol al II-lea si al lui Zizi Lambrino, tatal sau fiind fratele vitreg al regelui Mihai I, Paul are insa dreptul sa revendice proprietati care au apartinut direct lui Carol al II-lea.
Nu pot fi vizate bunuri care i-au fost lasate mostenire direct lui Mihai I, precum domeniul Sinaia sau Castelul Peles, nici bunuri care au apartinut, la comun, Casei Regale, pentru ca nici Mircea Grigore Lambrino, nici printul Paul nu au fost vreodata primiti in aceasta structura monarhica, unde singurul drept de decizie l-a avut regele Carol al II-lea, iar acum il are regele Mihai I, sustine intr-o declaratie pentru gandul avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.
Iata care era, in 1948, situatia acestui patrimoniu la care Paul de Romania ar putea avea acum acces in justitie, cu mentiunea ca multe imobile si-au schimbat statutul juridic pana in prezent.
• ferma Baneasa, judetul Ilfov: 28,43 hectare teren agricol, cu intreg inventarul necesar exploatarii, inclusiv herghelia cu 28 cai si 8 tineret Pur Sange Englez si 15 iepe Pur Sange Englez si urmatoarele autovehicule: 1 camion Chevrolet si 1 bicicleta.
• mosia Manastirea, judetul Ilfov: 3.165,87 hectare teren agricol, cu intreg inventarul necesar exploatarii, inclusiv 46 cai lipitani Pur Sange Englez si urmatoarele autovehicule: 4 camioane autocar (2 defecte), 1 turism Jeep Willys si 1 motocicleta (mosia Manastirea).
• mosia Manastirea, judetul Ilfov: 596,20 hectare de padure, cu intreg inventarul propriu exploatarii.
• Scrovistea, judetul Ilfov: 16,38 hectare teren agricol, cu intreg inventarul necesar exploatarii, inclusiv 1 camion Ford si 1 bicicleta.
• ferma Snagov, judetul Ilfov: 29,50 hectare teren agricol (inclusiv vie si livada), cu intreg inventarul necesar exploatarii, inclusiv 1 camion Autocar (ferma Snagov, teren arabil, vie si livada de pomi fructiferi).
• domeniul Brosteni, judetul Neamt: 39.885,38 hectare de padure, cu inventarul respectiv, inclusiv urmatoarele autovehicule: 1 camion Ford si 1 turism Jeep.
• Palatul Snagov, compus din 1 corp cu 25 camere, inclusiv parcul si bazinul din fata castelului, cu inventarul respectiv.
• Palatul de la Scrovistea, compus din patru corpuri, cu un total de 210 camere, (palatul si anexele in curs de constructie), precum si toate materialele de constructie.
• Castelul Mediasul Aurit, judetul Satu Mare, compus din 1 corp (complet daramat).
• Castelul Lapusna, judetul Mures, 6 corpuri cu un total de 23 de camere.
• casa de vanatoare de la Lapusna: un corp cu un total de 40 camere, inclusiv parcul de 4 hectare.
• comuna Scrovistea, Ilfov: 7 corpuri de cladiri rurale cu un total de 43 de camere cu inventarul respectiv.
Ce i-a refuzat RA-APPS lui Paul de Romania: sediul PDL, castelul Peles, curtea TVR
Printul Paul a facut mai multe revendicari, in baza legii 10/2001, catre Regia Autonoma de Administrare a Patrimoniului de Stat (RA-APPS), pentru imobile din centrul Bucurestiului care au apartinut familiei regale, dar si pentru domeniul Peles de la Sinaia, insa statul l-a refuzat.
Printul Paul a revendicat urmatoarele imobile nationalizate de comunisti:
• sediul PDL din Aleea Modrogan nr. 1, teren si constructie (zona Aviatorilor)
• sediul Clubului Sportiv Steaua Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 1 (zona Aviatorilor)
• 506 metri patrati din terenul de pe Calea Dorobantilor nr. 191, actualmente curtea TVR.
• teren si vila din strada I.L. Caragiale nr. 32 (zona Piata Romana, actualmente restaurantul Villa Rodizio).
• imobile din strada Jianu, bloc 6, doua parcele de 448 mp si 488 mp.
• domeniul Peles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *